Amnesty International:

Sýrie je zemí hrůzy

31. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Většina z 88 vězňů, kteří byli zatčeni od počátku povstání, byla ve vězení umučena.

Nejméně 88 osob, včetně 10 dětí, zemřelo v Sýrii od začátku prodemokratického povstání ve vězení. Podle Amnesty International jde o "systematickou perzekuci v obrovském měřítku".

Většina obětí byla umučena. Měly zranění způsobená bitím, pálením a ranami tupými předměty, bičováním, elektrickými šoky, řeznými ranami a zohavením genitálií.

Amnesty International zdokumentovala jména, data a místa zatčení obětí. Nezávislí forenzní patologové v někteerých případech zkoumáním videozáběrů mrtvol určili pravděpodobné příčiny smrti.

Zpráva Amnesty International byla vydána zrovna v době, kdy bylo usmrceno dalších sedm lidí při protestech tisíců osob před mešitami po modlitbách na ukončení posvátného měsíce Ramadánu.

Mezi mrtvými byl i třináctiletý chlapec, usmrcený, když začaly vládní jednotky střílet na demonstranci v provincii Deraa na jihu země. K dalším úmrtím a zraněním docházelo v hlavním městě Damašku a v městě Homs, kde tisíce lidí demonstracemi požadovali svržení prezidenta Assada navzdory přítomnosti tanků a vojáků v ulicích.

Od začátku povstání letos v březnu bylo v Sýrii podle OSN usmrceno nejméně 2200 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10576

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2011