Hong Kong: Město, kde lidé žijí v klecích jako slepice v drůbežárně

12. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Hong Kong, jedno z nejbohatších měst na světě, zažívá boom na trhu s luxusními nemovitostmi. Avšak bohatství má i svou odvrácenou tvář, protože desetitisíce osob na tomto realitním trhu nedokážou získat ani to nejskromnější bydlení - a tak jsou nuceni žít v klecích pro lidi, v mimořádně ponižujících podmínkách.

Snímky britského fotografa Briana Casseyho, které přinesl deník Daily Mail, zachycují bídu lidí, jichž je podle některých odhadů až 100 000 - a kteří jsou nuceni žít v klecích o rozměrech cca 182 x 76 centimetrů. Bezskrupulózní majitelé za pronájem každé z klecí inkasují kolem 200 amerických dolarů měsíčně. Takových klecí je v každé místnosti dvacet, ve třech patrech nad sebou.

Klece v nejspodnějším patře jsou nejdražší, protože jsou uvnitř tak vysoké, že se v nich dá takřka stát; ale to neznamená, že se v nich žije lépe. To vše ve městě, ve kterém je víc prodejen s módními doplňky Louis Vuitton než v Paříži.

Obyvatelé mají společné toalety a umývárny, obojí pouze rudimentární. Řada takových zařízení nemá kuchyň, což zbídačené obyvatele nutí utratit zbytek příjmů za hotová jídla, která si mohou odnést sebou.

Klece jsou v Hong Kongu skandálem už po celé dekády, ale místo aby jich ubývalo, naopak jich přibývá. Alternativou k nim je život na ulici.

Obyvatelé odhadují, že teplota v kleci je obvykle asi dva až tři stupně nad úrovní venkovní teploty, a stěžují si, že často kvůli zimě nemohou spát. Ze spánku je ruší také švábi, vši, krysy a zední ještěrky (Podarcis muralis).

Podrobnosti v angličtině a snímky lidí v klecích: ZDE

0
Vytisknout
14144

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012