Španělská pravicová vláda vyhazuje z médií novináře, kteří kritizují její politiku škrtů

6. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Kritikové pravicové vlády Lidové strany Mariana Rajoye tvrdí, že strana donutila k rezignaci celou řadu novinářských osobností ze španělského státního rozhlasu a televize, kteří kritizovali její politiku škrtů, anebo tvrdě interviewovali politiky.

Nejnovější obětí je televizní moderátorka Ana Pastor, která byla právě odstraněna z populárního televizního pořadu Los Desayones de TVE. Pastorová poukázala na to, že vládnoucí politikové "nemají rádi nepříjemné rozhovory" a jiný zdroj v televizní stanici TVE svědčil, že "vláda je alergická na diskusi". Ana Pastor patří k nejznámějším novinářům ve Španělsku.

Odstraněn byl také šéf zpravodajství z RTVE Fran Llorente poté, co ho vláda obvinila, že je politicky zaujatý. Pepa Bueno, populární televizní moderátorka, která by byla vyhozena, kdyby minulý měsíc z televize neodešla sama, uvedla, že Llorente byl pod trvalým intenzivním tlakem od Lidové strany.

V roce 2006 byl změněn zákon, takže jmenování do státního rozhlasu a televize musí schvalovat dvoutřetinová většina v parlamentu. Letos zneužila Lidová strana své parlamentní převahy k tomu, že zrušila zákon z r 2006 a začala naplňovat státní rozhlas a televizi svými nohsledy. Proti jmenování nového šéfa zpravodajství v TVE po odvolání Llorenteho hlasovalo 70 procent zaměstnanců této televize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7000

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2012