Egyptský prezident odebral moc armádě

13. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Egyptský prezident Mohamed Morsi donutil v neděli svého mocného ministra obrany, dále šéfa armádního štábu a několik vysokých generálů k rezignaci. Provedl dramatickou čistku, v jejímž důsledku zatím získali veškerou moc v Egyptě civilisté a vyšachovali armádu, která zemi ovládla od loňského pádu Hosniho Mubaraka.

Morsi také zrušil ústavní deklaraci, ktereou vydala armáda před jeho zvolením, která odebrala prezidentskému úřadu veškerou moc a dala armádě právo vytvářet zákony. Není úplně jasné, zda měl Morsi ústavní právo tuto deklaraci zrušit.

Během tiskové konferfence, která se konala v neděli asi v 17 hodin, oznámil mluvčí prezidenta Morsiho, Yasser Ali, že z funkce odstupují ministr obrany polní maršálek Mohamed Mussein Tantawi a armádní šéf štábu Sami Anan. Uvedl, že oba muži budou dál pracovat pro prezidenta jako jeho poradci, což by znamenalo, že s plánem souhlasili.

Prezident Morsi také nahradil velitele armády, letectva a letecké obrany a jmenoval vysokého soudce, Mahmouda Mekkho jako svého viceprezidenta. Za Mubarakovy éry Mekki bojoval za nezávislost soudů a často veřejně vystupoval proti volebním podvodům.

Armáda, která sama sebe v Egyptě tradičně považuje za strážce egyptského státu a žárlivě střeží svou moc, na Morsiho čistku nijak veřejně nereagovala. Avšak člen vojenské rady generál Mohammed el-Assar sdělil tiskové kanceláři Reuters, že rozhodnutí odvolat vedoucí představitele armády a ministra obrany bylo "založeno na konzultacích s polním maršálkem a armádní radou."

Změny jsou následkem skandálu z minulého týdne, kdy extremisté na Sinajském poloostrově usmrtili šestnáct egyptských vojáků. Tento incident hrubě ztrapnil egyptskou armádu, ukázal její neschopnost a prokázal šokující neefektivitu egyptské rozvědky. Morsi pak začal prosazovat svou prezidentskou autoritu, vyhodil šéfa rozvědky, guvernéra Severního Sinaje a několik dalších vysokých vojenských činitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8143

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012