Budou útočit americká bezpilotní letadla v severní Africe?

4. 10. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Jak jinak zbavit severní Afriku teroristů z organizace Al-Kajda než pomocí bezpilotních letadel? Hrozí nebezpečí, že tato organizace pronikne do Islámského Maghrebu, což je ozbrojené hnutí považované dosud za slabší součást Al-Kajdy. Možná slabší, ale už prý kontroluje přes tři čtvrtiny milionu kilometrů čtverečních v severním Mali. Začne se tedy asi s americkými útoky bezpilotními letadly dříve než později.

Islámský Maghreb (AQIM) ovládá území, na kterém se nacházejí letiště i vojenské základny. V USA už delší dobu diskutují zástupci CIA, Pentagonu i ministerstva zahraničních věcí, jak severní Afriku zbavit nebezpečí, že se bude AQIM nadále rozpínat po celé velké oblasti.

Prezidenta Obamu kritizovali Republikáni za to, jak mírně se zachoval poté, co byl v Bengházív Libyi zavražděn americký vyslanec Christopher Stevens a další 3 Američané. Použití bezpilotních letadel vidí všichni zúčastnění na diskusi jako naprosto nezbytnou cestu k potlačení AQIM. Generál Carter Ham, náčelník Amerického velitelství pro severní Afriku prý sdělil novinám Washington Post, že Spojené státy sice nemají žádné plány na přímou vojenskou intervenci v severní Africe, ale rozhodně by podporovaly každou zemi v té oblasti, která by zahájila protiteroristické operace. Tato zpráva Catheriny Philové a Toma Coghlana nemohla uniknout žádnému ottawskému čtenáři deníku The Ottawa Citizen, protože byla hned na první straně a mezititulek hlásal, že použití bezpilotních letadel by nebylo žádným překvapením. To byla totiž slova mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu, paní Tanye Brasherové. Mimo jiné řekla, že prezident Obama jasně formuloval svoje předsevzetí zničit organizaci Al-Kajda a celé Spojené státy pracují na tomto úkolu každý den. Ještě před diskusí prezidenta Obamy s uchazečem o místo prezidenta Mittem Romneym se očekávalo, že pan Romney v tomto ohledu prezidenta napadne jakožto nedostatečně rozhodného.

Jak došlo k tak dramatické expanzi AQIM? Těžko říci, zda díky nebo vinou povstání v Libyi - záleží na tom, kdo se na tu situaci dívá. Pro operátory bezpilotních letadel to bylo díky povstání, protože by mohli mít zajištěnou práci na celá desetiletí, kdežto pro ostatní lidi to bylo určitě vinou toho povstání. Došlo totiž k velkému rozšiřování zbraní, které jednak přinesli afričtí žoldnéři a které byly ukořistěny z vládních vojenských skladišť. V průběhu vývoje lidé mění svoje názory. Tak se třeba připomíná pan Niamanou Teme, učitel angličtiny ve městě Sevare, které leží na severní hranici území dosud pod kontrolou vlády státu Mali. Se svými sousedy odmítal cizí vojenskou intervenci včetně bezpilotních letadel, protože viděl, jakou "krvavou práci" odváděly v Íráku a jiných zemích. Dnes prý ale zastává názor, že je cizí vojenská intervence jedinou záchranou, protože vládní vojska nejsou schopna zadržet nepřátele. Území, které je nepřáteli ohroženo, je prý tak velké, že bezpilotní letadla jsou jedinou záchranou.

Představitelé Bílého domu nemohli tedy zůstat hluší k tak úpěnlivé žádosti a rozhodli se poskytnout výcvik a materiální pomoc oblastním armádám a provádět unilaterální útoky bezpilotními letadly, ale státní představitelé odmítli poskytnout komentář k diskusi o těch letadlech slovy: "Je naším zvykem nemluvit o používání bezpilotních letadel". Na veřejnost se ale dostaly diplomatické depeše, že Spojené státy používají bezpilotní letadla ze základny v Burkina Faso již od r. 2006. Tato letadla Pilatus PC12 nejsou na rozdíl od Reapera a Predatora vybavena zbraněmi a tedy zatím pouze fotografují terén.

Spojené státy veřejně vyzývaji vládu Mali, aby přijala vojenskou intervenci západní Afriky a tak zabránila islamistům vytvořit předmostí v severní části země. Členové amerického velitelství pro Afriku křižují celou oblast včetně Mauretánie a Alžírska, které by se podle jejich názoru mohly stát součástí "vojenských sil na udržení míru".

Podle asistenta státního podtajemníka pro africké záležitosti jménem Johnnie Carson ve zprávách Hlasu Ameriky je civilní přechodná vláda v Mali příliš slabá na to, aby dokázala bojovat proti skupinám islamistických bojovníků v oblasti. Nedávno popravili islamisté ve městě Timbuktu (severní Mali) jednoho muže, který zavraždil svého souseda a tedy aplikovali islámský zákon Sharia.

Ozbrojené islamistické skupiny, z nichž jsou některé napojeny na AQIM, kontrolující dvě třetiny severního území v Mali, na něm začaly zavádět zákon Sharia. Sanda Ould Boumana, mluvčí Ansara Dineho, který vládne v Timbuktu, prohlásil, že popravený muž byl členem jeho skupiny: "Sám se nám vzdal... Byl souzen, odsouzen k trestu smrti a ještě tentýž večer popraven. Byl zastřelen stejným způsobem, jakým zabil svého souseda. Tak funguje zákon Sharia".

Rada bezpečnosti OSN diskutovala minulý týden o pošlapávání lidských práv militantními skupinami a rebely v severním Mali.

Ottawská televize dává každý večer občanům otázky, k nimž se mají vyjádřit e-mailem a příští den ukazuje, jak lidé hlasovali. Asi by nám tedy dala otázku, zdali si myslíme, že
(a) bezpilotní letadla použitá v dostatečném množství a létající dnem i nocí vyčistí do roka a do dne severní Afriku od islamistů nebo
(b) severní Afrika bude na dalších 20 až 50 roků novým bojištěm s nejistým výsledkem, kdo vyhraje.
Jak byste hlasovali?

0
Vytisknout
7094

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2012