Nízká účast voličů ve volbách oslabuje legitimitu zvolených poslanců

6. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Argumentujete, že nízká účast neohrožuje legitimitu žádné instituce. Ale to není pravda. Volby do Senátu pravidelně mají nízkou volební účast, především 2. kolo, a vždy to novináři velmi zdůrazní, ptají se dotyčných politiků a nutí je k reakci na alarmující čísla volební účasti. Naopak při větší volební účasti politici velmi děkují a je na nich vidět, jak si oddechli. Tento současný systém je především pro politiky, nikoliv pro občany a oni nutně potřebují, chtějí naši účast.

Existence Senátu je skutečně ohrožena a nízká volební účast, malý zájem občanů o tuto komoru v tom hraje zcela nezanedbatelnou roli. Naopak pokud by volby do Senátu provázela vysoká volební účast, pochybuji, že by existovali diskuze o tom, zda zrušit Senát.

Zamyslel jste se někdy, zda jde ještě skutečně o volby a ne o skrytý plebiscit?

A co mne velice šokuje je Váš křik na každého, kdo s Vámi nesouhlasí. Všiml jste si, že veřejně reagujete na úplně každého, kdo má jiný názor v tomto? Ať už poznámkou v dotyčném článku někoho, anebo "proti-článkem", kde se to hemží výrazy jako "proboha", "sakra", "pobavilo mě", "jste směšní", atd. Tady nejsme ve škole, nejste snad žádný mentor ani nositel pravdy, píše Karel Stehlík.

0
Vytisknout
5967

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012