BRITÁNIE:

Zástupce premiérky Thatcherové: Zaveďme na oživení ekonomiky státní dotace na úrovni měst

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Na žádost britského konzervativního premiéra Davida Camerona vypracoval Michael Heseltine, místopředseda vlády za Margaret Thatcherové, strategii na podporu hospodářského rozvoje. Jejím jádrem je přesunutí rozhodovacích pravomocí od londýnské vlády do místních center. Heseltine ve své analýze, zveřejněné ve středu, varoval, že příliš mnoho pravomocí je soustředěno v Londýně. Požadoval využívání státních finančních prostředků "na mobilizaci potenciálu" provinčních anglických měst.

Odbory i podnikatelé podpořili Heseltinovu kritiku vládní hospodářské politiky. Heseltine doporučuje rozsáhlou restrukturalizaci místní správy, která by měla dostat 58 miliard liber, o nichž dosud rozhoduje londýnská vláda. Rozhodovací pravomoci o těchto penězích by měly přejít na jednotlivá města a rozhodování o nich by měly koordinovat podniky a místní správa.

Generální tajemník Britského odborového kongresu poukázal na to, že Heseltinova strategie požaduje provázanost veřejného a soukromého sektoru a tato provázanost musí fungovat na všech úrovních.

Labouristická strana však vyjádřila obavy, že současná anglická konzervativní vláda Heseltinovu strategii nepřijme z ideologických důvodů, protože doporučuje aktivní zásahy vlády. Přislíbila, že jeho strategii realizují plně, pokud labouristé v r. 2015 v Británii vyhrají volby. ZDE

0
Vytisknout
5838

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2012