Stratég britské Konzervativní strany má konflikt zájmů

18. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Lynton Crosby, hlavní volební stratég britské Konzervativní strany, který provozuje mezinárodní lobbistickou konzultační firmu, která má hodnotu mnoha milionů liber, zřejmě nebude zaznamenán v novém statutárním registru lobbistů, který připravuje britská konzervativní vláda. Ed Miliband, šéf opozičních labouristů, požadoval písemně, aby tajemník britské vlády Sir Jeremy Heywood zažádal o vyšetřování potenciálního konfliktů zájmů mezi Crosbyho lobbistickou konzultační firmou a jeho prací pro Konzervativní stranu.

Crosby se má stát zaměstnancem Konzervativní strany na plný úvazek krátce před příštími všeobecnými volbami, což znamená, že zřejmě nebude muset zveřejnit seznam svých klientů, až vejdou v platnost nové předpisy a nový statutární rejstřík lobbistů v roce 2015.

Britská vláda se pokusila ve středu převzít iniciativu a zveřejnila dlouho očekávaný návrh zákona, který má zavést větší transparentnost do lobbování. Návrh zákona také obsahuje limity na finance, jimiž odbory a další registrované "třetí strany" budou smět přispívat přímo na volební kampaně.

Britský premiér David Cameron čelí ve čtvrtek intenzivním otázkám ohledně toho, že Crosby údajně ovlibnil nedávné rozhodnutí britské vlády nezavést neatraktivní balíčky cigaret bez loga tabákových firem. Crosbyho firma Crosby Textor pracuje pro obří tabákovou firmu Philip Morris, která lobbovala britské ministerstvo obrany a přiměla ho, aby zrušilo plány na zavedení neatraktivních balíčků cigaret.

Labouristická strana ve středu oznámila, že bude usilovat o zpřísnění nového zákona Konzervativní strany o lobbování, a zajistí, aby Crosby byl v novém rejstříku uveden.

Podle konzervativního návrhu zákona budou muset lobbisté registrovat své klienty pouze, pokud se setkali nebo poslali dopis ministru či jeho tajemníkovi.

Jon Trickettová stínová labouristická ministryně pro úřad vlády, uvedla: "Jestliže David Cameron neočistí politiku, labouristé to udělají. Zavedeme statutární rejstřík lobbistů, regulaci chování, které bude podpořeno sankcemi a opatřeními, která zajistí, že všichni, kteří dělají důležitou práci pro vládu a jsou zároveň lobbisté, budou muset být zveřejněni."

Chloe Smithová, ministryně pro politickou reformu, uvedla: "Akce aktivistických skupin a jiných organizací, ať už k nim dochází prostřednictvím lobbování vlády či prostřednictvím veřejných kampaní, musejí probíhat transparentním a otevřeným způsobem. Chceme zavést rovnováhu tak, aby vnější vlivy na politiku byly otevřené a kritizovatelné, ale zároveň nechceme odstrašit lidi, kteří chtějí své názory sdělovat vládě i veřejnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6843

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013