Korupce musí být stíhána, bez ohledu na politikaření

17. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nemyslím, že by bylo možné přehlížet korupci jen proto, že by její potrestání podle nějakého komentátora mohlo vést "k horším věcem". Při rozhodování o trestných činech se nemůže přihlížet k politikaření. Korupce musí být stíhána bez ohledu na to, kdo se jí dopouští, zda poslanci odcházející zdiskreditované pravicové vlády, anebo nově připravovaní ministři úřednické vlády.

Představa, že by například poslanci Dolní sněmovny v Británii mohli zůstat nepotrestáni, protože se korupce dopustili na půdě sněmovny, a jsou proto nepostižitelní, je šílená. Pokud není rozhodnutí Nejvyššího soudu politováníhodnou chybou, která bude bezodkladně napravena, a je skutečně založeno na zákonech, platných v Česku, ty zákony jsou stejnou měrou šílené.

Základním principem práva musí být, že plní principy přirozené spravedlnosti. Jakmile je přestane plnit a začne být zjevné, že zákon nehájí spravedlnost, ale kriminalitu, začíná zrát doba na revoluci. V tomto smyslu je rozhodnutí Nejvyššího soudu silně destabilizující, protože drsným způsobem likviduje v očích občanů legitimitu dnešního českého státu.

0
Vytisknout
10963

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013