Ve Westgate se stále střílí. Keňané drží státní smutek

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z nákupního střediska Westgate, kde se o víkendu odehrál islamistický masakr zákazníků, se stále ozývá palba. Podle vládního mluvčího střílí preventivně vojáci, kteří komplex prohlížejí místnost po místnosti. Podle něj už déle než 36 hodin nedošlo k palbě ze strany teroristů. Avšak vysoce postavený představitel bezpečnostních služeb sdělil agentuře AP, že ačkoliv keňský prezident Uhuru Kenyatta včera večer vyhlásil vítězství, z komplexu se ozvaly tři výstřely a úřady zatím nevědí, ze které části.

Zatím ještě nezačal ani sběr těl obětí, s jejichž dokumentací mají pomáhat forenzní experti z USA, Británie a Izraele, jejichž speciální jednotky se již účastnili útoku. To patrně také znamená, že situace dosud není považována za bezpečnou.

Během útoku zemřelo nejméně 61 civilistů, šest příslušníků bezpečnostních sil a pět extrémistů, oznámil prezident. Tři podlaží střediska se zhroutila a nejméně jedno tělo útočníka je zřejmě pod troskami. Počet obětí podle úřadů patrně vzroste.

Komplex je rozsáhlý a jsou v něm umístěny pobočky prodejců jako Bose, Nike a Adidas, stejně jako restaurace a casino. Přetrvávají obavy, že někteří z útočníků se stále mohou skrývat uvnitř.

Prezident Kenyatta včera vyhlásil třídenní státní smutek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6756

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013