Britský premiér požaduje omluvu od Jeremyho Paxmana za to, že ho nazval "naprostým idiotem"

11. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Jak jsme už v Britských listech referovali, v zábavném diskusním pořadu Grahama Nortona v televizi BBC řekl známý televizní novinář Jeremy Paxman:

"Ano, to mě hodně znepokojilo, protože když hovořil David Cameron o tom, jak se vydají miliony liber na připomenutí tohoto výročí, srovnal to s oslavami diamantového jubilea anglické královny. A tak z toho lidi získali dojem, že to jaksi bude nějak oslava té první světové války. Takovou katastrofu ale může oslavovat jen naprostý idiot. Tři čtvrtě milionu mužů se do této země nikdy nevrátilo. Miliony mužů byly zraněny, mentálně i fyzicky. Nikdo tohle přece nemůže OSLAVOVAT. Cameron prostě neumí používat jazyk."

Podle komentátorů tím Paxman reagoval na projev, který britský konzervativní premiér David Cameron pronesl v říjnu 2012 v londýnském Imperial War Museum, kdy oznámil, že britská vláda vydá na připomínku začátku první světové války 50 milionů liber.

Vysoký Cameronův poradce na úřadu vlády, poslanec Rob Wilson, nyní poslal stížnost generálnímu řediteli BBC Tonymu Hallovi, v níž od Paxmana za výrok, že Cameron je idiot, požaduje omluvu: "Pan Paxman by se měl plně a veřejně za své výroky omluvit. Měl by objasnit divákům BBC a plátcům koncesionářského poplatku, že jeho výroky byly nepřesné. Takový urážlivý a posměšný přístup je jedním z důvodů, proč lidé nemají rádi politiku."

Paxman je znám svým kritickým přístupem k současné britské politice. V nedávném rozhovoru s rozhlasovým a televizním týdeníkem BBC Radio Times uvedl: "Při příštích volbách budeme mít alternativu mezi lidmi, kteří nám přinesli pět let vládních rozpočtových škrtůl, lidmi, kteří nám tenhle bordel zanechali, a lidmi, kteří veřejné podepsali příslib, že nebudou zvyšovat univerzitní školné, a pak to udělali - byla to nejdrsnější lež v nedávné politické historii."

Mluvčí BBC uvedl, že zatím BBC stížnost z úřadu vlády nedostala a až ji dostane, bude na ni reagovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7580

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013