Nacismus v Čechách

9. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

tyhle čoudy si do Evropy budeme pouštět dál?

Kristepane, co nám to leze do Evropy - novou loď a poslat je okamžitě zpět

To všechno je neuvěřitelná svoloč, jediná možnost by byla všechno zlikvidovat, jak se říká, Pánbůh si to už přebere...

TI MUSLIMŠTÍ PSI POPRAVOVAT MOHOU? A BEZTRESTNĚ?TFUJ

Občas dostáváme emaily od čtenářů, když píšeme o tvrdém rasismu v české společnosti, který nepostihuje pouze Romy, ale kohokoliv, kdo nemá bílou kůži, a dokonce i odborníky na Českou republiku ze zahraničí či Čechy žijíci mimo ČR (kteří jsou vylučování z české společnosti xenofobním a těžko definovatelným výrazem "krajan" - je "krajanem" třeba český ajťák, který pracuje ve skotském Glasgow a jednou za čtrnáct dní létá na víkend do Čech za rodinou?). Tito čtenáři tvrdí, že nemáme pravdu a Češi rasisty nejsou. Skutečně?

Důkazem, že rasismus a xenofobie v České republice v současnosti dosahují opravdu nebezpečné úrovně - protože to nikdo neřeší a nikdo se tím veřejně nezabývá, žádný pražský kavárenský intelektuál nevystoupil s tím, že takovéto chování je obscénní a neférové - jsou v posledních několika hodinách opravdu znepokojující čtenářské příspěvky v diskusi pod třemi různými články na Novinkách.cz:

Britskému vojákovi hrozí za vraždu afghánského povstalce doživotí

Uprchlíky mířící do Itálie pašeráci mučili a znásilňovali

Muslimky nemohly ve třídě nosit hidžáb, z pražské školy odešly

Primitivové na Novinkách netuší, že z dobrých důvodů zakazují na bojišti Ženevské konvence usmrtit už vážně zraněného bojovníka z druhé strany, že je to vražda. Je ale opravdu znepokojující, že tito primitivové delegitimizují lidské bytosti prostě tím, že je označí za představitele nepřátelského "the Other" - "jiného", "druhého", a zároveň používají principu kolektivní viny k dehumanizaci všech "cizinců". Jsou to opravdu znepokojující mechanismy pokleslého myšlení, které znovu povedou k vzniku koncentračních táborů a plynových komor. Jakmile arbitrárně delegitimizujeme "odlišné" a zbavíme je lidských vlastností, pak už je můžeme s klidem zavraždit. Absolutně chybí schopnost postavit se do bot jiných lidí a uznat, že i jejich životní zkušenost a jejich trápení jsou stejně autentická jako naše.

Znovu k tomu cituji Karla Čapka:

"Každej věří na svýho výbornýho Pánaboha, ale nevěří druhýmu člověku, že ten taky věří v něco dobrýho. Každá víra a každá pravda má něco dobrýho, a kdyby to bylo jen to, že ten druhej jí má rád."

Čapek rozuměl velmi dobře, že nás všechny spojuje společné lidství. On se už v české společnosti nečte?

Nacismem mnoha dnešních českých občanů by byl hluboce šokován.

Co se týče naprosto neférového zákazu hidžábu, poznamenává k tomu František Řezáč:

"Tak tohleto je opravdový výron českého hovadismu. Nevím, jaká pravidla platila či platí při výuce pro křesťanské řádové sestry. Tak jsou tedy taky vyřazeny? Ivanka Kohoutová je velekráva, doufám, že bude vykopnuta."

Má pravdu. Na Novinkách, samozřejmě čtenáři s jejím "opatřením" všichni nadšeně souhlasí.

Nejsprostší jsou ale rasistické výlevy pod srdceryvným článkem o tom, jak pašeráci lidí z Afriky do Evropy mučí a znásilňují uprchlíky, kteří jim za odvezení do Evropy zaplatili tisíce dolarů.

Zkuste si nahradit všechny ty "čmoudy", o nichž s pohrdáním hovoří na Novinkách Češi (!) výrazem Židé. Uvidíte, jak rychle to všechno povede k vytvoření koncentračních táborů.

Nad tím opravdu sprostě nacistickým rasismem si uvědomuju, že není rozdíl mezi Čechy, kteří se takto vyjadřují, a Gestapem a německými nacisty za druhé světové války.

Co si proboha o sobě tito lidé myslí? Čím jsou tak dokonalí, že se vyvyšují nad lidi z jiných částí světa? Čím jiným než svými sprostými nadávkami přispěli k lidské civilizaci? Čím je jejich ubohý hodnotový systém lepší a lidštější než hodnotový systém lidí, jimiž bezdůvodně pohrdají?

Uvědomme si tento mechanismus: Kdy o sobě šíříme sebechválu, jak jsme dokonalí, ale přitom je z velké většiny česká společnost netolerantní, xenofobní, sobecká a zlá. A nikdo proti tomu nevystupuje.

Je to zjevně dlouhodobější jev. Připomněl mi ho Menzelův a Hrabalův film Ostře sledované vlaky, který jsme rozbírali na Glasgow University včera. Jedna česká postava filmu tam říká:

"Němci jsou prasata, jak zacházejí s dobytkem. Když jsme nakládali do vagónu býka na porážku, vzpouzel se a nechtěl jít. Vzal jsem kudlu a vypíchl jsem mu obě oči. Byl pak jak beránek. Němci jsou prasata, jak zacházejí s dobytkem."

Neuvěřitelné rasistické obscénnosti od čtenářů Novinek: ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
16757

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013