Atentát ve Volgogradu: Čin možná spáchala dvojice útočníků, muž a žena

30. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Výbuch na hlavním nádraží ve Volgogradě se ozval v neděli kolem 12:45 místního času. V ten okamžik se v čekárně nacházelo velké množství osob. Pachatelé, kteří podle posledních zpráv mohli být dva, se sem však nedostali; byli zastaveni při průchodu detektorem kovů. V okamžiku kontroly došlo k výbuchu. Ten vyrval z veřejí těžké dveře a podle vyšetřovatelů odpovídal ekvivalentu nejméně 10 kg standardní výbušniny TNT.

Přeživší svědkové policii sdělili, že reagovali na ženu podezřelého zevnějšku. Podle svědků k výbuchu došlo, když se k ní jeden z policistů pokusil přiblížit.

Videokamery však také zaznamenaly muže, který se nacházel v epicentru výbuchu. Na místě byl posléze nalezen mužský prst s pojistkou granátu a později nevybuchlý granát a pistole. Totožnost pachatele je údajně známa, byl údajně slovanského původu, avšak jméno s ohledem na vyšetřování nebylo publikováno. K atentátu se nikdo nepřihlásil.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí výbušninu nesl muž v batohu. Když procházel rámem detektoru kovů, zařízení signalizovalo a poté policista odvedl muže stranou a nařídil osobní prohlídku. V ten moment došlo k odpálení.

Podle posledních zpráv v důsledku výbuchu zahynulo 16 osob; čtrnáct na místě činu a dvě v nemocnici. 37 osob ve věku 9-60 let zůstává v nemocnici, 5 z nich je podle zdravotníků ve velmi těžkém stavu, mezi nimi jedno dítě.

Primátorka Volgogradu Irina Gusevová sdělila agentuře Interfax, že mezi zraněnými je devítiletá dívka, kterou matka na poslední chvíli zakryla vlastním tělem. Matku roztrhal výbuch, dívka je ve velmi těžkém stavu. Podle informací Gusevové se uvažuje o převozu zraněné na léčení do Moskvy.

Podle zdroje v silových strukturách se nádraží mohlo stát cílem teroristů proto, že letiště bylo kvůli špatnému počasí několik dnů mimo provoz. Proto se právě zde shromáždily stovky lidí cestující na novoroční svátky mimo město.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5908

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2013