BRITÁNIE:

Labourističtí poslanci požadují, aby jejich strana pro příští volby přislíbila znárodnění britských železnic

3. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 30 labouristických parlamentních kandidátů pro příští britské všeobecné volby v roce 2015 požaduje, aby britská vláda znárodnila železnice, kdysi zprivatizované Margaret Thatcherovou, aby zlepšila železniční dopravu a omezila závratný růst jízdného. Většina těchto kandidátů bude kandidovat ve volebních okrscích, kde budou hrát velkou roli volební hlasy lidí, kteří dojíždějí železnicí do práce. Labouristická strana musí v těchto marginálních volebních okrscích zvítězit, má-li ve volbách získat většinu.

Labourističtí kandidáti požadují, aby Labouristická strana přislíbila, že v britských železnicích rozšíří systém státního vlastnictví, který provozuje od r. 2009 úspěšně a s velkým ziskem rychlíkovou železniční trať z Londýna do Edinburku poté, co předchozí soukromý dopravce vrátil na tuto trať koncesi, protože krachoval. Kandidáti poukazují na to, že za nynějšího systému vydávání koncesí pro soukromé dopravce na různé trati mají soukromí dopravci možnost účtovat cestujícím astronomické jízdné a odnášet si do soukromých kapes každoročně stamiliony liber, přestože provozují monopolní železniční dopravu a dostávají státní dotace v každoroční výši 4 miliard liber.

Kdyby došlo k zestátnění železnice, znamenalo by to, že stamiliony zisků soukromých firem by byly k dispozici pro zlepšení železniční infrastruktury a pro snížení jízdného.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že pro znárodnění britských železnic je 55 procent obyvatelstva a proti znárodnění je jich 18 procent. Z voličů Konzervativní strany je pro znárodnění železnic 60 procent, proti znárodnění 20 procent. Z voličů Labouristické strany je pro znárodnění železnice 71 procent a proti je 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6483

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2014