Britští vědci bojují proti farmaceutické firmě Pfizer

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská, převážně konzervativní, vláda silně podporuje americkou firmu Pfizer, která se snaží převzít britský farmaceutický podnik Astra Zeneca. V Británii je to téma už celou řadu dní, Kritikové poukazují na to, že motivací Pfizeru je jen skutečnost, že převzetím britské firmy Astra Zeneca by v důsledku britských daňových úlev ušetřila podstatné částky na daních. V úterý vystoupil ředitel americké firmy Pfizer na slyšení v anglickém parlamentu a přiznal, že převzetí firmy Astra Zeneca by vedlo k propouštění britských vědců a k podstatnému snížení rozpočtu na výzkum.

Před nedávnem Pfizer převzal jednu švédskou farmaceutickou společnost a po převzetí ji zlikvidoval, proto není divu, že jsou britští vědci ostražití.

Ředitel britské firmy Astra Zeneca varoval, že agresivní škrty, plánované americkou firmou, povedou ke zbytečným úmrtím osob nemocných rakovinou. Generální ředitel firmy Astra Zeneca Pascal Soriot varoval britské poslance, že vývoj důležitých protirakovinových léků by mohl být vážně zdržen strategií škrtů firmy Pfizer.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8410

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014