Kurdové "nepomohou irácké armádě znovu dobýt Mosul"

17. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Kurdské jednotky pešmerga nepomohou irácké armádě znovu dobýt město Mosul od džihádistických extremisté, řekl Nechirvan Barzani, premiér kurdského autonomního regionu v Iráku, v rozhlase BBC. Dodal, že jeho prioritou je ochránit kurdské oblasti na severovýchodě Iráku. Požadoval také, aby sunnitští Arabové v Iráku dostali svou vlastní autonomní zónu. Za poslední týden ovládly kurdské jednotky několik měst na severu země, které opustila irácká armáda, včetně města Kirkuk a celé tamější provincie Tamim, bohaté na ropu.

Barzani zdůraznil, že v Iráku není dnes problémem pouze terorismus organizace Isis, ale že krize vznikla na základě politiky, kterou provádí šiitský premiér v Bagdádu Nour Maliki, kterého sunnitští Arabové obviňují, že je diskriminuje a že monopolizuje svou moc. Barzani uvedl, že velké části Iráku lehce padly pod kontrolu organizace Isis, protože organizace Isis operuje v přátelském prostředí. Barzani zastává názor, že jednotný Irák nepřežije a že je třeba jednat o vytvoření autonomního kurdského regionu. O tom si musejí rozhodnout sunnité sami. "Mezi Malikim a Kurdy není důvěra, a Maliki ji nemá ani u některých šiitských organizací," dodal Barzani. Spojené státy podle něho mohou pomoci, ale pouze pod podmínkou, že Maliki nedostane třetí funkční období.

Podle zpráv Írán naléhá na Kurdy, aby se připojili k bojům proti Isis. Ti to však neudělají, dokud nedojde ke změně vedení v Bagdádu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9286

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2014