Putin podpořil Porošenkův mírový plán, ale požaduje mírová vyjednávání

22. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin podpořil jednostranné příměří, které vyhlásila Ukrajina ve svém boji proti proruským separatistům, a apeloval na všechny strany, aby zastavily veškeré vojenské operace. Putin však varoval, že Porošenkův plán na mír je nerealistický bez úsilí zahájit mírové rozhovory. Neúplná Putinova podpora pro Porošenkovo úsilí zastavit konflikt je další z celé řady měnících se postojů a protikladných prohlášení Kremlu, z nichž je nadále nejasné, do jaké míry je Moskva ochotna deeskalovat konflikt na Ukrajině.

Putin vyjádřil slovní podporu pro Porošenkův plán v sobotu, kdy zároveň nařídil rozsáhlé vojenské cvičení, které NATO kritizuje, protože varuje, že toto cvičení povede k zvýšení napětí. Američtí činitelé také obvinili ruské jednotky, že se vracejí do postavení nedaleko ukrajinských hranic.

Kreml vydal prohlášení, podle něhož Putin "apeluje na znesvářené strany, aby zastavily veškerou vojenskou činnost a zasedly k vyjednávacímu stolu." V prohlášení se praví, že Putin podporuje Porošenkovo rozhodnutí nařídit ukrajinským vojáků, aby dodržovali od pátku večera jednostranné příměří.

Avšak prohlášení dodává, že Putin si přeje poukázat "na skutečnost, že navrhovaný plán bez praktických akcí zaměřených na začátek vyjednávacího procesu nebude realistický".

Porošenko usiluje o to, aby jednostranné příměří inspirovalo širší mírový plán, jehož součástí by byla amnestie pro proruské separatisty, kteří složí zbraně. Součástí dalších kroků by byly společné bezpečnostní hlídky, ochrana pro jazyková práva osob, které hovoří rusky jako svým hlavním jazykem a nakonec i změny v ústavě, aby vznikla regionálnější samospráva.

Ukrajina a Spojené státy obviňují Rusko, že podporuje vzbouření na východě Ukrajiny a že dokonce dovolilo tankům, aby překročily hranice do Ukrajiny a posílily zbrojní arzenál vzbouřenců. Rusko odpovídá, že vzbouřence nepodporuje a že Rusové, kteří se k vzbouření připojili, tak učinili jako soukromí občané.

Zůstává nejasné, zda Rusko může, či chce, ovlivnit proruské bojovníky, aby deeskalovali konflikt. Putin několikrát s Porošenkem hovořil telefonicky, avšak předchozí ruská prohlášení kritizovala Porošenkův mírový plán jako "ultimátum", které požaduje, aby se vzbouřenci vzdali.

Otevřenější tón nejnovějšího prohlášení Kremlu je v kontrastu se sobotním Putinovým rozhodnutím zahájit v centrálním Rusku rozsáhlé vojenské cvičení.

Proruští separatisté na Ukrajině odmítli příměří jako podvod a dál střílejí na ukrajinské pohraničníky. Těsně před vyhlášením příměří podle informací ukrajinského ministerstva obrany vzbouřenci zranili šest ukrajinských vojáků, po vyhlášení příměří vzbouřenci zranili tři ukrajinské vojáky na pohraničních stanovištích. V sobotu však nedocházelo k větším bojům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7870

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2014