Egypt odsoudil novináře z Al Džazíry až na deset let do vězení

23. 6. 2014

čas čtení 1 minuta



Egyptské soudnictví uštědřilo drtivou ránu principu svobody projevu. Peter Greste, Mohamed Fahmy a Baher Mohamed, tři novináři z televize Al Džazíra English byli odsouzeni do vězení. Bývalý reportér televize BBC Peter Greste z Austrálie, bývalý novinář z CNN Mohamed Fahmy byli odsouzeni na sedm let a místní produkční Baher Mohamed na deset let do vězení. Čtyř istudenti a aktivisté, obžalovaní v tomto případu, byli odsouzeni na sedm let.

Soudce také odsoudil na deset let do vězení britské novináře Sue Turtonovou a Dominika Kanea a holandskou novinářsku Rena Netjes, kteří nebyli v Egyptě, ale byli odsouzeni in absentia.

Soudní síň přeplněná novináři, diplomaty a příbuznými vybuchla v hněvu nad rozsudkem, který podle nezávislých pozorovatelů nebyl podložen vůbec žádnými důkazy.

Verdikt byl vyhlášen den poté, co americký ministr zahraničí John Kerry naznačil, že vztahy mezi Amerikou a Egyptem se blíží zpět k normálu. Po devadesátiminutové schůzce s bývalým generálem a nynějším prezidentem Abdelem Fatah al-Sisim řekl Kerry reportérům, že Spojené státy dodají Egyptu útočné vrtulníky, jejichž dodávka byla loni pozastavena v důsledku porušování lidských práv v Egyptě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6011

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2014