Mezinárodní právníci:

Civilní obyvatelstvo Gazy je terčem útoků

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Desítky mezinárodních právních expertů, včetně Johna Dugarda a Richarda Falka, bývalých mimořádných pozorovatelů OSN pro lidská práva na okupovaných palestinských územích, konstatují, že "civilní obyvatelstvo Gazy je terčem útoků". Právníci dodávají, že odpalování raket z Gazy je podle mezinárodního práva protizákonné a morálně nepřijatelné, avšak že činy Izraele jsou "nesrovnatelného rozsahu". V prohlášení, které podepsalo 143 osob, se praví:

"Většina nedávného těžkého bombardování v Gaze nemá přijatelné vojenské ospravedlnění a namísto toho je, jak se zdá, jeho jediným účelem terorizovat civilní obyvatelstvo...

Navzdory tvrzení Izraele jsou chyby, jejichž důsledkem jsou civilní ranění a mrtví, neospravedlnitelné: V případech, kdy vládnou pochyby, zda je cíl vojenský či civilní, právo jasně určuje, že o budovách, které jsou normálně používány pro civilní účely (školy, příbytky, modlitebny a zdravotnická zařízení) se musí předpokládat, že nejsou používány k vojenským účelům.

Je svou podstatou protizákonné podle běžného mezinárodního práva se úmyslně zaměřovat na civilní objekt a porušování takového základního článku zákona může být válečným zločinem. Vydávání "varování - jako je klepání na střechu, které provádí izraelská armáda, anebo posílání esemesek pět minut před útokem, nezbavuje útočníky viny za zločin. Zůstává trestným činem zlovolně zaútočit na civilní příbytek, protože to porušuje zásadu proporcionality. Kromě toho, nejen že jsou tato varování všeobecně neefektivní a mohou dokonce vést k dalšímu zabíjení. Zdá se, že jsou to umělé výmluvy Izraele, které mu umožňují líčit lidi, kteří zůstanou ve svých příbytcích jako 'lidské štíty'".

0
Vytisknout
7040

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2014