O nesmyslné válce v Gaze

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Toto není konflikt s vojenskými cíli, jde v něm o prestiž, hrdost a národní mytologii, míní redakční komentář deníku Guardian.

Jestliže se zeptáte, jak to ospravedlňuje zabíjení žen a dětí, nebo i uniformovaných vojáků, tak to neospravedlňuje, jenže takto často násilí mezi Palestinci a Izraelci funguje.

Cílem je dosáhnout psychologické nadvlády nad nepřítelem a plnou kontrolu nad vlastními občany. Jak izraelská hypermoderní armáda i chudá armáda Hamasu fungují daleko hůře na bojišti než na politickém, mytologickém divadle. Účelem vojenských akcí je prokázat, že armády hájí vlastní lidi.

Avšak primitivní palestinské rakety, vystřelované Hamasem, jsou zcela neúčinné a za dlouhá léta, co jich Hamas používá, neusmrtily skoro nikoho. Jistě, lidi to děsí, vede to k uzavírání supermarketů, ztěžuje to podnikání a zvyšuje to pojistné. Jistě, je obtížné žít i pod vzdálenou hrozbou a trauma působené zejména malým dětem nelze bagatelizovat. Ale není to vážná hrozba.

Totéž platí i o tunelech, které Hamas buduje pro razie na izraelské území. Členové těchto útočných týmů byli téměř ve všech případech, s výjimkou jediného, v roce 2006, kdy byl unesen izraelský voják Gilad Shalit, odhaleni a usmrceni, většinou bez jakýchkoliv ztrát na izraelské straně.

Tunely nijak neospravedlnily obrovské náklady na jejich vybudování, které do nich Hamas investuje. Z racionálního izraelského hlediska by bylo daleko lepší nechat Hamas dál plýtvat svým časem a zdokonalit způsob, jak odhalovat bojůvky, které chtějí tunely pronikat do Izraele než se tunely snažit fyzicky zničit. Avšak izraelská doktrína velí, že jakékoliv hrozbě obyvatelstva, jakkoliv malé, je nutné čelit drtivou převahou a silou. Izraelská politická scéna trestá politiky, kteří tento princip ignorují. Hamas také nemá žádný vojenský důvod proč vést válku. Avšak jeho politické postavení sláblo, ztratil stoupence v Egyptě a další stoupence. Byl donucen utvořit vládu národní jednoty s Organizací pro osvobození Palestiny

Izrael mohl přijmout tuto novou vládu jako příležitost k omezení politického vlivu Hamasu. Návrat Palestinské osvobozovací organizace do Gazy by byl daleko lepším způsobem jak zabránit raketám a tunelům než vojenská ofenzíva. Namísto toho se Izrael postavil proti vládě národního smíření a pak využil únosu a vraždy tří izraelských školáků jako záminky k zatýkání aktivistů Hamasu na západním břehu Jordánu. Hamas se cítil obklíčen a jako jedinou možnost viděl boj.

Hamas začal útočit na Izrael vojensky v naději na příměří, které přinese peníze, zruší omezení a především ukáže lidem v Gaze, že Hamas stále hájí jejich zájmy.

Tato strašlivá válka, která je politicky nesmyslná a vůči civilistům nevýslovně krutá, musí rychle skončit. Hamas a Organizace pro osvobození Palestiny musí zrekonstruovat svou vládu národního smíření a Izrael musí přestat tuto vládu považovat za nepřátelskou. Pokud nedojde k širší dohodě, rakety a tunely se znovu objeví. A dojde k nové válce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9202

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2014