CO MILOŠ ZEMAN ZJEVNĚ ASI TAKY NETUŠÍ:

Členky skupiny Pussy Riot vstoupily do nadace na ochranu whistleblowerů, kterou podporuje Julian Assange

26. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Naděžda Tolokonnikova a Maria Aljochina ze skupiny Pussy Riot se staly členky poradní komise mezinárodní nadace Courage Foundation (Nadace odvahy), která sbírá finanční prostředky na právní obranu whistleblowerů. Správcem nadace Courage Foundation je zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange. Obě ruské aktivistky se rozhodly do Assangeovy nadace vstoupit poté, co se s Assangem setkaly na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se Assange už dva roky skrývá před britskými úřady, které by ho jinak deportovaly do Švédska.

Obě ruské aktivistky, které byly v Rusku vězněny za protesty proti Vladimíru Putinovi, konstatovaly po setkání s Julianem Assangem, že s ním "mají daleko více společného, než čekaly". Dalšími členy správní rady Assangeovy nadace jsou filozof Slavoj Žižek, slavný americký novinář a whistleblower Daniel Ellsberg a další. Assange je jedním ze tří správců nadace, která shromažďuje peníze na právní obhajobu whistleblowerů po celém světě, včetně Edwarda Snowdena.

Aljochinová zdůraznila, že obě aktivistky z Pussy Riot mají "obrovské množství společného s Assangem", především ve vztahu k Chelsey Manningové, jejíž případ je, jak uvedla, "jedním z nejdůležitějších v dnešním světě".

O schůzce aktivistek z Pussy Riot s Julianem Assangem neinformovala televize Russia Today, která normálně sleduje Assangeův každý krok. Tolokonniková a Aljochinová televizi Russia Today otevřeně kritizovaly jako zdroj Putinovy propagandy a zdůraznily: "Někteří lidé na levici považují Russia Today za alternativní mediální zdroj. Avšak levicoví aktivisté na Západě by si měli uvědomit, že Russia Today není levicová televize."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014