Co bývalo před dvěma lety doněcké letiště

19. 1. 2015

čas čtení 2 minuty



Rusko varovalo ukrajinskou vládu, že dělá strategickou chybu, když usiluje o vojenské řešení konfliktu se separatisty na východě země. Znovu vznikly boje kolem důležitého mezinárodního letiště v Doněcku. Ukrajinské jednotky zahájily protiofenzívu poté, co ruské jednotky tvrdily, že letiště skoro úplně ovládly. Moskva a Kyjev se navzájem obviňují, že porušují takzvané příměří.

Vypadá to jako archivní záběry od Stalingradu v zimě, ale nejsou to. Ze vzduchu to prozrazuje toto. Tvar letadla. Letadlo, proměněné ve fosílii. Každá válka má alespoň jeden architektonický symbol nesmyslnosti a brutality konfliktu. A pro východní Ukrajinu je to tohle.

Doněcké letiště. Ano, letiště. Jak vypadá dnes a krátce poté, co bylo otevřeno pro fotbalové mistrovství Euro 2012. Dopravní uzel nejbohatšího regionu na Ukrajině. Výkladní skříň země, která se pozvedala. Kdysi tady postávali, před dvěma a půl lety, britští policisté. Dávali pozor, aby se britští fotbaloví fanoušci chovali slušně.

Dnes se tu dějí jiné věci. O letiště se bojuje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými vzbouřenci od dubna loňského roku. Jeho strategický a symbolický význam se měří množstvím děr od dělostřeleckých granátů a politickou rétorikou.

Toto byl Kyjev o víkendu. Obrovská demonstrace na Majdanu, náměstí Mezávislosti, kde pád Ukrajiny do občanské války a chaosu začal před rokem. Rusové obviňují ukrajinské jednotky, že svou nejnovější ofenzívou na letišti porušily příměří. Jejich velitel dnes uvedl, že neměl jinou volbu:

Porošenko: "Porušení příměří bylo beztrestné. Před dvěma dny jsem dal rozkaz k reakci proti proruským separatistům, protože nám zabránili v evakuaci mrtvých a raněných vojáků z doněckého letiště."

Ukrajinské jednotky v ofenzívě. Letiště je symbolickým centrem této hnusné a naprosto zbytečné války. A region kolem něho se stal kolaterální škodou. Doněck býval komerčním centrem s více než milionem obyvatel. Dnes to tu vypadá jako filmové ateliéry, kde se natáčí film z druhé světové války. Obytné čtvrti jsou téměř úplně prázdné - s výjimkou pár sněhuláků. A tohoto penzisty, který spěchá se ukrýt.

Drtivá většina lidí dávno uprchla. Obávají se, že by se mohli připojit k rostoucímu počtu raněných a mrtvých. Dosud téměř 5000, civilistů i vojáků, na obou stranách. Další obětí jsou samozřejmě styky mezi Ruskem a Západem. Na bodu mrazu.

Zpátky na letišti visí dvě otázky nad scénou plnou duchů. Které jednotky vlastně ovládají tuto zničenou budovu? A jsou obě bojující strany o něco blíže rozhodnutí přestat vést tuto zákopovou válku?

0
Vytisknout
9538

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2015