Francie nijak neblokovala britské stíhání neplatičů daní

13. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

V Británii se stále rozšiřuje skandál týkající švýcarské pobočky banky HSBC, která umožňovala milionářům a kriminálníkům neplatit daně. Diskredituje to vládnoucí Konzervativní stranu, která jmenovala šéfa banky HSBC ministrem ve své vládě.

V pátek Francie zpochybnila tvrzení konzerativní ministryně a šéfky daňového úřadu Lin Homerové, že Británie nemohla neplatiče daní stíhat, protože jí v tom zabraňovaly dohody s Francií, které vyžadovaly, aby data o daňových neplatičích, které francouzský stát předal Británii, byly udrženy v tajnosti.

Francouzský ministr financí to odmítl. Sdělil listu Le Monde: "Nerozumím výrokům britských úřadů. Data z banky HSBC jim byla předána v roce 2010 v rámci bilaterálních konvencí, které nás zavazují. Tyto konvence nebrání použítí těchto informací pro daňové účely. Pokud chce britský daňový úřad někoho stíhat, má na to plné právo."

Rona Fairhedová, nynější předsedkyně Trustu pro BBC a bývalá šéfka auditního výboru banky HSBC odmítla odpovědět listu Guardian na otázku, kolik informací měla k dispozici o kriminální činnosti této banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7393

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2015