Snaží se Německo Řecko vytlačit z eurozóny?

24. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

To je otázka, kterou položil Paul Mason z Channel Four náměstku německého ministra financí Steffenu Kampeterovi:



Steffen Kampeter: B- b - Vidím to trochu jinak. Bylo tam osmnáct ministrů financí, kteří bojovali o to, aby zákonnost byla základním principem solidarity pro země, které žádají o pomoc.

Paul Mason: Řečtí střadatelé budou chtít vědět, až uvidí tento rozhovor, právě v tuto chvíli: Mají v úterý ráno si své peníze vybrat z banky? Protože vy chlapi se pořád ještě snažíte donutit řeckou vládu, aby udělala něco, co ona neudělá.

Steffen Kampeter: Zaprvé, ten konkrétní program, který už nemá být programem, vytvoří pozitivní perspektivu růstu, pozitivní rozpočtovou perspektivu, a je dokázáno, že je to správná strategie hospodářského vývoje pro řeckou ekonomiku.

Paul Mason: Ten program, o kterém hovoříte, zničil čtvrtinu řeckého výrobního potenciálu. To byl podle vás úspěch? To byl růstový profil?

Steffen Kampeter: Nemyslím si, že vaše analýza se týká toho programu samotného. Kořeny krize jdou mnoho let dozadu před začátek tohoto programu. A kdybychom nepodpořili finanční pomoc Řecku, došlo by pravděpodobně k sociální a ekonomické implozi Řecka.

Paul Mason: To, co jste vy v podstatě minulý týden řekli Řecku, bylo: Vy nás poslechnete, anebo odejděte. Buď poslechnou, co vy chcete, anebo pokud hlasují ve volbách pro něco jiného, musejí odejít z eurozóny.

Steffen Kampeter: Je to trochu složitější, než jak to popisujete. Jedna země říkala: My tu smlouvu nepřijímáme. V důsledku celostátních voleb. Ale jestliže my tohle přijmeme, nebude existovat žádná evropská integrace, protože to zlikviduje zákonnost a konsensus.

Paul Mason: Měli bychom tedy Řekům říct upřímně, že jestliže chtějí to, pro co hlasovali 25. ledna, musejí odejít z eurozóny?

Steffen Kampeter: Já si to nemyslím. Všechny programy se dají dál rozvíjet.

Paul Mason: Minimální mzdu? Mohou zvýšit minimální mzdu?

Steffen Kampeter: Souhlasili jsme, že se seriozně podíváme na návrhy z řecké strany, v pátek večer, abychom mohli poskytnout vestavěnou flexibilitu. Takže jádrem konfliktu není restrukturalizace programu. V konfliktu jde o to, zda se dohody musejí dodržovat, nebo ne.

Paul Mason: Europoslanec Syrizy Manos Glezos požadoval včera večer, aby celé Řecko proti této dohodě povstalo. To je muž, který strhl hákový prapor z Akropolis. Přijímáte aspoň, že hovoří s morální autoritou?

Steffen Kampeter: Zákon je morální autorita. Jestliže dostanete od Němců, od Španělé,

Paul Mason: Takže to nepřijímáte.

Steffen Kampeter: - - od Italů peníze od daňových poplatníků a přislíbíte, že za to podniknete určité kroky, máte morální povinnost to učinit.

Paul Mason: A jestliže lidé z generace pana Glazose říkají - což v Řecku říkají - že Německo dvakrát za jedinou generaci v Řecku zničilo demokracii, znamená to, že fantazírují?

Steffen Kampeter: Nejde o kontroverzi mezi dvěma zeměmi, je to evropské rozhodnutí, o kterém debatujeme. Proto bych doporučil, aby se všichni uklidnili, a jestliže nalezneme společnou řeč, Evropa je připravena řecké vládě pomoci.

0
Vytisknout
9770

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2015