Ruský velvyslanec:

Stane-li se Dánsko součástí protiraketové obrany, vystaví se potenciálnímu útoku ruských jaderných zbraní

21. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruský velvyslanec v Dánsku dnes varoval, že dánské lodě se stanou ruským terčem, pokud se země zapojí do systému protiraketové obrany NATO.

Velvyslanec Michail Vanin napsal v komentáři pro list Jyllands-Posten, že Dánsko ze sebe udělalo terč potenciálního jaderného útoku, když se zapojilo do systému protiraketové obrany NATO.

"Nemyslím, že Dánové plně chápou důsledky toho, co se stane, pokud se Dánsko zapojí do protiraketové obrany kontrolované Američany. Pokud se to stane, dánské vojenské lodě se stanou terči ruských jaderných raket," napsal Vanin.

Dánsko v srpnu oznámilo, že do systému protiraketové obrany NATO přispěje nejméně jednou fregatou. Ministr obrany Nicolai Wammen prohlásil, že nejde o krok namířený proti Rusku, ale proti "darebáckým státům" a teroristickým organizacím.

"Dánsko se stane součástí hrozby vůči Rusku. Bude méně pokojné a vztahy s Ruskem budou poškozeny. Je to samozřejmě vaše rozhodnutí - chci vám jen prostě připomenout, že bude stát peníze a bezpečnost," napsal velvyslanec.

"Přitom Rusko má rakety, které garantují proražení budoucích globálních systémů protiraketové obrany," pokračoval.

Dánský ministr zahraničí Martin Lidegaard označil Vaninovo vyjádření za "nepřijatelné".

"Rusko velmi dobře ví, že systém protiraketové obrany NATO není zaměřen proti němu. Neshodujeme se s Ruskem na řadě důležitých věcí, ale je důležité, aby tón mezi námi neeskaloval," sdělil Lidegaard listu Jyllands-Posten.

Dánské vztahy s Ruskem jsou napjaté kvůli ruské letecké aktivitě poblíž nebo v dánském vzdušném prostoru. V prosinci se ruské letadlo málem srazilo s dopravním strojem SAS nedaleko Kodaně. Říjnová zpráva kontrarozvědky Forsvarets Efterretningstjeneste odhalila, že Rusko v létě provedlo simulovaný útok na ostrov Bornholm a v březnu loňského roku prohlásil švédský pilot, že jeho letoun dělily "pouhé sekundy" od srážky s ruským vojenským strojem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11231

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015