Poláci zvolili ultrapravicového prezidenta

25. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Polský prezident ze strany Občanská platforma přiznal svou porážku, poté, co z průzkumu provedeného u východu z volebních místností vyplynulo, že prezidentské volby vyhrál o šest procentních bodů jeho soupeř Andrzej Duda z ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Zdá se tedy, že Poláci nahradili pravicového prezidenta prezidentem ultrapravicovým. Volební výsledek je vážným varováním pro premiérku Ewu Kopaczovou, Komorowského spojenkymi, která bude muset letos obhajovat své místo proti konzervativní opozici.

Jde o vážnou porážku Občanské platformy, protržní a proevropskou stranu, která vládne v Polsku osm let.

Dvaašedesátiletý Komorowski byl populárním prezidentem a očekávalo se, že bude znovu zvolen. Občanská platforma během své vlády v Polsku zaznamenala období bezprecedentního hospodářského růstu. Avšak mnoho Poláků má pocit, že prospěch z tohoto hospodářského růstu má jen malá menšina, zatímco nízké mzdy a existenční nejistota stále motivuje mnoho Poláků, aby hledali lepší existenci v zahraničí.

Satirik Marcin Wolski pochválil skutečnost, že strana Právo a spravedlnost má silné vazby na katolickou církev a na tradiční a historické hodnoty, které jsou pro Poláky důležité.

Duda požaduje silnější zdanění bank a velkých supermarketových řetězců, které jsou většinou vlastněny v zahraničí, a chce, aby Polsko ovládlo své banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8959

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2015