Tradiční česká šibenice, aneb Nakoukání do podstaty vlastenecké gultůry

2. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Extremistické názory byly v české společnosti dlouhodobě stigmatizovány a marginalizovány shodně všemi politickými subjekty i médii. V mediální rovině toto pravidlo neprolomil ani tak bulvár, jako již před mnoha lety v rámci opovrženíhodného byznysplánu server Parlamentní listy. Proto lůza přinášející do hlavního města radostnou zvěst šibenice nemluví do větru. Proces začínal nenápadně před lety v Parlamentních listech - a ti, kdo obtěžovali mnohé jejich přispěvatele dotazy, proč podporují příšerný a nebezpečný projekt, byli označováni za naivy a nechápavce.

Když lůza jde městem s šibenicí, a kdo se jí postaví, skončí ve vězení ZDE, stát dává najevo, pro koho tu vlastně je a co hájí. Humanismus je zločinem, kdežto průvod se šibenicemi oficiálně patří k podstatě české gultůry.

Jako liberálové a libertariáni fetišizují individuální volby, populisté všeho druhu, na hnědé levici jako i hnědé pravici, fetišizují "vůli lidu", ať je jejím obsahem cokoliv. Lidová veselice, na níž mentálně postižení rozvinou transparent "Podporora muslimské emigracace není humanismus, ale vlastizrada" symbolizuje víc, než si organizátoři letních festivalů nenávisti dokážou připustit. Stejně tak radostné procesí se šibenicí.

Extrémistické názory byly v české společnosti dlouhodobě stigmatizovány a marginalizovány shodně všemi politickými subjekty i médii. V mediální rovině toto pravidlo neprolomil ani tak bulvár, jako již před mnoha lety v rámci opovrženíhodného byznysplánu server Parlamentní listy. Téma antiislamismu a xenofobie v politice etabloval Miloš Zeman tímto plátkem podporovaný (vedle toho PL podporují celé spektrum vysloveně nahnědlých proruských xenofobních projektů) - a co ještě zbývalo dokončit, o to se postaral Zemanův oblíbenec, takto ministr vnitra.

Proto lůza přinášející do hlavního města radostnou zvěst šibenice nemluví do větru. Proces začínal nenápadně před lety v Parlamentních listech - a ti, kdo obtěžovali mnohé jejich přispěvatele dotazy, proč podporují příšerný a nebezpečný projekt, byli označováni za naivy a nechápavce. Dnes už je jasné, že celou záležitost chápali od začátku velmi dobře. Ale taky už je to jedno.

Proces pokračoval rezignací na hodnoty při volbě prezidenta, ve které převládla sprostá účelová lež a tupé stranictví na úkor úvahy, kam povede volba nabubřelého a nesebekritického hlasatele politické, etnické a náboženské nenávisti a překrucování ústavního pořádku do nejvyšší ústavní funkce.

Zbytky polistopadové politické kultury tak byly zničeny a místo nich se z ulic i webů šklebí usměvavé tváře obránců "posvátného" tradičního češství s pívem a knedlíky jako prostředky nesvatého přijímání pod obojí způsobou.

V této situaci prakticky celá politická třída pošilhávající po volebním poolu rozběsněných selhává - a nepočetní obhájci humanistických hodnot z řad občanské společnosti jsou zastrašováni a zatýkáni.

Ale nevěšte hlavu, věc ještě není skončena. Tohle nikdy nemůže zvítězit trvale.

0
Vytisknout
13330

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2015