Donbas se připravuje na další kolo válčení

21. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Na Ukrajinu přijíždí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg se zúčastní jednání Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Na programu je nová vojenská doktrína. Krátce po Stoltenbergově odjezdu odlétá ukrajinský ministr obrany do Washingtonu.

Novou doktrínu prezident Porošenko podepsal začátkem září. Za hlavní prvek označil téma euro-atlantické integrace, sladění obranných systémů se standardy NATO a splnění kritérií pro členství do roku 2020. Za hlavní hrozbu je v dokumentu označena možná agrese ze strany Ruské federace. Porošenko se domnívá, že hrozba může trvat desítky let. Proto orientuje zemi na návrat ke snaze o vstup do NATO.

Vláda i experti uznávají, že za současného stavu si země nemůže dělat naděje na vstup do NATO. Hovoří se o potřebě politických a ekonomických reforem a možnosti zahájit jednání o členství za 5 - 10 let. (Takové scénáře ovšem neberou v úvahu, že dokud nebude vyřešen územní spor s Ruskem, žádné jednání o členství zahájeno nebude - KD.)

Kyjev na sebe bere jednostranný závazek přizpůsobit se standardům NATO. Očekává pomoc v podobě konzultací, výcviku a společných cvičení.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7644

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2015