Šokující komunistická praxe ve věznicích, kde ČR protizákonně drží uprchlíky

1. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Děsivým svědectvím, dokazujícím, jak čtvrt století po pádu komunismu přetrvává ve vězeňských střediscích, v nichž Chovanec v ČR protiprávně zadržuje uprchlíky nelidská komunistická praxe, je článek překladatelky Martiny Ahmed-Čermákové. Připomíná svědectví vězněných chartistů ze sedmdesátých a osmdesátých let (JČ):

Už přijímací procedura v prvních hodinách pobytu nenechá nikoho na pochybách, že se tady s cizinci nemazlí. Vyslechla jsem některá svědectví o tom, jak jsou všichni nově příchozí podrobováni tělesné prohlídce: musí se vysvléknout za přítomnosti ochranky zcela do naha a na místě na pokyn poskakovat, aby bylo případně zjištěno, zda zadržená osoba neschovává něco v tělesných dutinách. Zadrženým jsou odebrány kromě osobních dokumentů i šperky a také veškerá finanční hotovost. Jak zabavené osobní šperky, tak peníze v různých měnách jsou zabaveny prakticky nevratně. Za pobyt v detenčním zařízení si totiž musí každý zadržený platit, a to 250 korun za osobu a den, včetně dětí. Snadno si spočítáte, kolik za týden pobytu zaplatí rodina se dvěma dětmi. Řada z uprchlíků opouští detenční zařízení se složenkou v ruce a výzvou k zaplacení dluhu. Paradoxem je, že bezdlužnost je jednou z podmínek pro udělení azylu v Česku. Klientům je dále zakázáno mít v držení vlastní mobilní telefon, ale třeba i cigarety. Bez ohledu na zdravotní rizika kouření si asi dovedete si představit, v jakém psychickém stavu se asi nachází člověk, který je dlouhá léta závislý na kouření a nachází se v takto krizové situaci.

Neschopnost a také neochota domluvit se s cizinci je pak hlavním zdrojem strašlivé frustrace, bezmoci a nespokojenosti zadržovaných. Zaměstnanci s klienty v běžném provozu komunikují gestikulací, posunky, často způsobem, z nějž vyprchala jakákoliv úcta člověka k člověku.

Paní středního věku se nám svěřila, že má silně zanícený zub, který vyžaduje okamžitý zásah stomatologa. To ovšem není možné a paní přes prosby o větší dávku léků proti bolesti dostává jednu tabletu Panadolu denně. Mezi zadrženými se také několikrát vyskytly protestní hladovky – ovšem bez jakéhokoli účinku, kromě zdravotních následků.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
6372

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015