Lidská práva už nejsou pro Velkou Británii prioritou, konstatuje vysoký činitel britského ministerstva zahraničí

5. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle tajemníka britského ministra zahraničí má nyní pro britskou vládu podnikatelská "agenda pro prosperitu" přednost před bojem proti bezpráví

Simon McDonald, tajemník britského ministra zahraničí, sdělil listu Independent, že lidská práva už nejsou na jeho ministerstvu tak důležitá, jak bývala v minulosti. Daleko důležitější je prý dnes vládní "agenda pro prosperitu", na niž nyní ministerstvo soustřeďuje své tvrdě seškrtané zdroje. Lidskoprávní organizace označily McDonaldův výrok za "překvapující a znepokojující" a charakterizovaly tuto změnu strategie britské vlády jako "hluboce politováníhodnou".

Důležitější než hájit lidská práva je podle McDonalda podporovat zájmy britských firem v zahraničí. McDonald to řekl před cestou britského ministra financí George Osborna do Číny, kde Osborne v zájmu "obchodu" podlézal činitelům čínské komunistické strany a byl kritizován, že veřejně s Číňany nehovořil o lidských právech.

Alan Hogarth, šéf organizace Amnesty International pro strategické a vládní záležitosti, uvedl, že jeho organizace je těmito výroky hluboce znepokojena a bude o nich bezodkladně hovořit s britskými ministry. "Když hoří velká část Blízkého východu a v Evropě zuří uprchlická krize, McDonaldovy výroky jsou překvapující a znepokojující. Za obchodní zájmy nelze nikdy zaprodat životy a svobodu lidí. Budeme o tom s ministerstvem zahraničí jednat na nejvyšších místech."

David Mepham, britský ředitel organizace Human Rights Watch, dodal: "Tato neochota plně podporovat lidská práva a základní svobody je v rozporu s nejlepšími tradicemi britské historie a globálně to oslabuje britskou pověst a britský vliv."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5903

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2015