Dezinformace v českých médiích pokračuje:

Vytvářejí nyní falešný dojem, že Miloš Zeman je na Západě populární

19. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jeden čtenář nás upozornil, že televize Nova zkoumala reakce na čtenářských fórech britských bulvárních listů a na Facebooku a "zjistila", údajně, že "Británie tleská Zemanovi, s uprchlíky má stoprocentní pravdu".

Je to další pozoruhodný krok, jímž česká komerční média vrhají Českou republiku do nesmyslů a informační izolace. Nikdo přece nemůže brát vážně výroky většinou psychopatických "debatérů" na fórech deníků či na Facebooku. To není seriozně ověřitelný zdroj informací o názorech ve společnosti. Nikdy nevíte, kolik z těchto "debatérů" jsou trollové, tři lidi, kteří používají stovku různých anonymních přízvisk.

Kromě toho, to, co se děje na sociálních sítích, není odrazem toho, co se děje ve společnosti, jak ke své škodě v roce 2009 shledali západní komentátoři, když tehdy podporovali údajně "celostátní" "zelenou" íránskou revoluci, odehrávající se na Facebooku a Twitteru. Ukázalo se, že šlo o vrstvičku středostavovských obyvatel, kteří drtivou většinou po porážce revoluce, protože se k ní nepřidal íránský venkov, skončili v mučírnách režimu a ve vězení.

Když loni projížděl Slovenskem a Čechami americký vojenský konvoj, sociální sítě byly plné antiamerického hněvu. Do ulic však proti konvoji vyšlo protestovat jen pár desítek lidí.

Miloš Zeman vystupuje na veřejnosti se skoro stejně šokujícími, xenofobními, neinformovanými a rasistickými tvrzeními jako americký prezidentský kandidát Donald Trump.

Zřejmě o hodně reprezentativnější výpovědí o názorech britských občanů je skutečnost, že v Británii podepsalo rekordních 600 000 lidí petici, aby byl kvůli xenofobním antimuslimským názorům Trumpovi zakázán přistup do země a muselo se o tom debatovat v parlamentu. I v západních zemích samozřejmě existují xenofobové a rasisté, kteří se projevují na sociálních sítích a na fórech novin, avšak nikoliv v tak drtivé míře jako v postkomunistické střední Evropě.

0
Vytisknout
6869

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016