Sam Hamad uvádí, že Chomsky ve vystoupení na Harvardu redukuje syrskou opozici na IS a al-Káidu. A to také skutečně dělá

20. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Lukáš Stříteský tvrdí, že Britské listy "Noama" (tj. Chomského) údajně obviňují z něčeho, co neřekl ZDE. V článku Sama Hamada, který Britské listy přinesly, autor doslova uvádí: "Během přednášky na Harvardu v září 2015 byl Chomsky dotázán, zda ruské nasazení jednotek v Sýrii je imperialistické. V odpovědi zopakoval, že celá syrská opozice je buď součástí IS, nebo nějakou variantou al-Káidy."


Kdo si záznam zmiňované přednášky ZDE pustí a skutečně si ji vyslechne, zjistí, že přesně to, o čem Hamad píše, v ní Chomsky také skutečně udělal. Očividně úplně ignoruje řádově stovky různých organizací z řad umírněné syrské opozice - nejmenuje z nich ani jedinou - ale ve věci opozice jako takové se omezuje na hovor o an-Nusře a al-Káidě. Vše co vůbec řekne o umírněné opozici je ironická poznámka týkající se neúspěšného Obamova výcvikového programu (který byl ovšem důsledně odpolitizován) a další blazeovanou poznámkou manipuluje posluchače směrem k dojmu, že všichni umírnění syrští opozičníci pobývají kdesi v Libanonu, kde se s nimi setkal. O tom že v Sýrii existují velké oblasti ovládané demokratickou samosprávou pod kontrolou politicky umírněných povstalců nepadne ani slovo.

Chomsky s uvedeným přístupem k syrské opozici ovšem není zdaleka sám, ozvěnou jej totiž opakují nekritičtí obdivovatelé po celém světě, včetně České republiky. A protože jejich názory jsou naprosto nepůvodní, je právě třeba kritizovat jejich zdroj, tedy Chomského. A bez ohledu na fakta čelit pokřiku, že se neprávem sahá na svaté ostatky "autentické" levice.

0
Vytisknout
8867

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2016