Téměř 50 procent Britů věří prokazatelně lživému tvrzení kampaně pro Brexit

16. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


- 47 procent Britů je přesvědčeno o pravdivosti tvrzení kampaně pro Brexit, že Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně, přestože britský statitický úřad a další věrohodné instituce a všichni ekonomové opakovaně poukazují na to, že je to lež. Jak píše deník Guardian, toto zjištění musí být zdrcující pro instituce, které ověřují veřejná tvrzení a fakta. Má to vůbec smysl? ptá se deník.

- Výše uvedené zjištění vyplývá z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného společností Ipsos MORI. Stoupenci Brexitu mají podle tohoto průzkumu pětiprocentní náskok.

- 31 procent Britů se domnívá, že po odchodu Británie z EU do pěti let zbohatnou. Jen 18 procent Britů si myslí, že na tom budou líp, pokud Británie zůstane členem EU.

- 48 procent Britů se domnívá, že Británie bude muset financovat budoucí záchranné balíčky v eurozóně, přestože premiér David Cameron opakovaně vysvětlil, že dohoda Británie s EU to výslovně vylučuje.

- 45 procent Britů se domnívá, že Turecko bude rychle přijato do EU, i když to je tvrzení, které premiér Cameron opakovaně popřel.

- 59 procent Britů si nemyslí, že by odchod Británie z EU ohrozil mír a stabilitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6020

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2016