Slovenský ministr zahraničí: Podpořím jakékoliv opatření na zastavení brexitu

30. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Slovensko předsedá od 1. července Evropské unii. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák doufá, že Británie zůstane členem EU. Americký ministr zahraničí John Kerry se také vyjádřil v tomto smyslu.

Lajčák řekl na tiskové konferenci v Bratislavě: "Podpořil bych jakékoliv opatření, které by změnilo postavení britského lidu, které musím respektovat, ale jehož také lituji. Hluboce ho lituji - Evropská unie se Spojeným královstvím je lepší Evropská unie - ale je to v rukou britského lidu a politiků."

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski také vyjádřil naději, že se najde způsob, jak udržet Británii v EU, avšak vyhlídky na to jsou zřejmě nepravděpodobné vzhledem k politické situaci v Británii a kolektivním prohlášením vedoucích představitelů EU.

Nicolas Sarkozy, který je nyní nejpopulárnějším kandidátem francouzské pravice pro prezidentské volby ve Francii příští rok, řekl, že chce držet ruku Británie pevněji, protože věří v přítomnost Británie v Evropě. Uvedl, že navrhne v roce 2017 celoevropské referendu, mj. i o nových opatřeních a pohraniční kontrole.

Sarkozy chce Schengen 2, v němž má být svoboda pohybu omezena jen na ty státy, které dokáží zajistit své hranice.

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl také naléhal na EU, aby příliš na Británii netlačila a nechala Británii čas si promyslet svůj další krok. Varoval, že uzavřít dveře před Británií by byla "obrovská chyba".

Avšak vážná kandidátka na funkci britského premiéra, konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová se vyjádřila, že "Brexit znamená brexit". Zdůraznila, že se nebude snažit vyhnout se realizaci rozhodnutí z referenda a že uspořádá všeobecné volby až v roce 2020. Článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU chce Mayová aktivovat až koncem letošního roku. Prý bude podle ní trvat "několik let", než bude dosaženo "počáteční dohody". Podle ní by Británie měla mít přístup k evropskému trhu na základě určité formy svobodného pohybu. Zároveň však Mayová chce omezit dosavadní volný pohyb obyvatelstva.

Slovensko také zdůraznilo, že se pokusí zajistit, aby vyjednávání nedominovala jen vnitřní skupina EU skládající se z Francie, z Německa a z Itálie. Příští neformální summit EU v září se má konat v Bratislavě, mimo dominanci Evropské komise v Bruselu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5683

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2016