Peking odmítl rozhodnutí mezinárodního tribunálu ohledně ostrovů v Jihočínském moři

13. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Čína se vyjádřila, že nepřijme rozhodnutí mezinárodního tribunálu v Haagu, který odmítl územní nároky Číny na ostrovy v Jihočínském moři, kde Čína buduje vojenské základny. Rozhodnutí soudu v Haagu ve prospěch Filipín v této věci zjevně zvýší globální diplomatický tlak na Peking, aby omezil svou vojenskou expanzi v této oblasti. Rozhodnutí soudu v Haagu potvrdilo, že velká část námořních oblastí v tomto regionu jsou neutrální mezinárodní vody anebo exkluzivní hospodářské zóny jiných zemí. Čínský prezident Xi Jinpin se vyjádřil, že prý "územní celistvost a námořní práva" Číny nebudou postižena.

Čínské sdělovací prostředky reagovaly na rozhodnutí soudu v Haagu zuřivě. Je to prý "špatně vyargumentované" rozhodnutí, které je přirozeně "neplatné". Ignoruje "základní pravd" a "porušuje" mezinárodní zákony a normy.

"Čínská vláda a čínský lid se pevně staví proti tomuto rozhodnutí a nepřijmou ho," dodal čínský tisk.

Perfecto Yasay Jr., filipínský ministr zahraničí pochválil soud v Haagu za "umírněné a střízlivé" rozhodnutí. Americké ministerstvo zahraničí apelovalo na obě strany, aby splnily své povinnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6501

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016