Bude se v Turecku popravovat?

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Přestože Turci prezidenta Erdoğana v minulosti často kritizovali, po nezdařeném vojenském puči se mnoho z nich postavilo na jeho podporu. Avšak reakce davů, kteří demonstrovali proti vojenskému puči na Erdoğanovu podporu, byla znepokojující. Vojáci, mnozí z nichž byli obyčejní teenageři v povinné základní vojenské službě, byli zatýkáni, biti, svlékáni do naha a podle některých zpráv i lynčováni (v sobotu se objevila na sociálních sítích i fotografie vojáka, jemuž usekli hlavu). Pověst turecké armády, v minulosti adorované, považované za téměř posvátnou v této ostře nacionalistické mladé republice - byla zlikvidována, píše Alev Scott.

V Turecku vznikla situace, kde jsou násilné davy v ulicí oslavovány za to, že "chrání demokracii" prezidenta, jehož prestiž a moc je nyní silnější než kdy předtím. Tento puč byl ekvivalentem nešťastné manželky, kterou unesl pošetilý a nekompetentní milenec. Tato manželka - 50 procent Turků, kteří by chtěli, aby Erdoğan ve volbách prohrál - o takovou záchranu nežádala. Nikdo se nechce vrátit k tak středověkým metodám, jako byl puč z roku 1980.

Manželka nyní bude "bezpečně" zamčena doma, a milenec bude potrestán - možná humánně, možná ne. Po potlačeném puči zuřivé davy požadovaly obnovení trestu smrti pro zatčené vojáky. Premiér Binali Yıldırım je ujistil, že je slyší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7700

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016