Evropská velvyslanectví v Británii zaznamenala od referenda o brexitu nárůst nenávistných trestných činů

19. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Drtivá většina z 60 oznámených incidentů se týkala občanů z východoevropských zemí, především z Polska

Polská konzulární služba v Londýně, v Manchesteru a v Edinburku zaznamenala od 23. června, dne trvání referenda o brexitu, 31 incidentů nenávistních zločinů. K osmi těmto útokům došlo v posledních třech týdnech.

Osm evropských velvyslanectví v Londýně zaznamenalo nárůst xenofobního násilí. Kdosi střílel na dům, v němž žijí Litevci v městě Lurgan, v Severním Irsku, v červenci byl v anglickém městě Norwich vypálen rumunský obchod. V Nottinghamu se útočníci vloupali do bytu Lotyšů, nadávali jeho obyvatelům do "zasraných imigrantů" a požadovali, aby z Británie odešli.

Většina útoků byla proti Polákům, anebo proti lidem, považovaným za Poláky. Na finskou matku křičeli "Poláci, vraťte se domů", když mluvila finsky se svými dětmi. Západoevropská velvyslanectví nezaznamenala útoky proti Španělům, Francouzům či Němcům.

Jon Burnett, výzkumník v Institutu pro rasové vztahy, konstatoval: "Nárůst útoků proti Východoevropanům nelze považovat za překvapivý, vzhledem k tomu, že jsou systematicky líčeni jako paraziti, podvodníci a hrozby. Tyto nenávistné zločiny jsou důsledkem politicky vykonstruovaného klimatu, které se buduje léta."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5308

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2016