Polský student v anglickém Telfordu: Pobodali mě, protože jsem mluvil polsky

21. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Jednadvacetiletý student Bartosz Milewski se po brutálním útoku bojí vycházet po setmění na ulici

Bartosz Milewski, 21 se není schopen vrátit na univerzitu ani řídit auto v důsledku zranění, která utrpěl při brutálním útoku, který britská policie vyšetřuje jako rasově motivovaný útok.

Milewski se vrátil z dětského letního tábora v USA, kde vyučoval děti a minulý čtvrtek se v anglickém městě Telfordu setkal s přáteli.

Poté, co si v místním supermarketu koupili drinky, seděli během vlahého večera v parku nedaleko jeho bydliště v Donningtonu, u Telfordu.

Milewski svědči, že si tiše povídali, když se k nim přiblížila skupina mužů. "Téměř už prošli kolem nás, ale pak si všimli, že mluvíme polsky," řekl Milewski.

"Začali nám nadávat a ptali se, proč mluvíme polsky, že tohle není naše země a měli bychom odsud odejít. Jeden z nich řekl, že za rohem bydlí jeho dcera a on nechce, aby slyšela, že mluvíme polsky."

Gang mužů Milewskému a jeho dvěma přátelům nařídil, aby okamžitě z parku odešli, a začal se chovat stále agresivněji.

"Řekl jsem: Žijeme tady už dlouho a není důvodu, abyste se takhle chovali. Už odcházíme. Ale jeden z těch chlapů vzal lahev. Rozbil ji a řekl, 'Jestliže nepůjdete, pobodám tě.'

Řekl jsem, to není třeba, my už jdeme. Začal do mě strkat, já jsem strčil do něho, a on mě pak pobodal."

Zprvu si Milewski neuvědomoval, jak vážně byl zraněn, že bude potřebovat 13 stehů na krku. Tekla mu krev a vydal se na cestu k domovu jednoho kamaráda. Gang ale byl dál útočný, začal vytrhávat plaňky z nedalekého plotu a chtěl jich použít jako zbraní. Gang je začal pronásledovat a v běhu Milewski zatelefonoval na nouzové policejní číslo 999, ale nedokázal policii řádně vysvětlit, co se děje, protože začal ztrácet vědomí.

"Snažil jsem se s nimi mluvit, ale ztratil jsem tolik krve, že mi nerozuměli. Pak mě jeden z mužů udeřil kusem dřeva z plotu do hlavu a já jsem upadl. Chovali se strašně agresivně - myslím, že museli být na drogách."

Útočníci utekli, když viděli modré světlo sanitky a policie je dosud nenašla.

Milewského odvezli do místní nemocnice, kde mu ránu zašili třinácti stehy, ale musel se druhý den vrátit kvůli infekci kolem rány. Plánuje pokračovat ve studiu na Portsmouth University, ale zatím nemůže, silně ho bolí krk, kdykoliv se s ním pokusí otočit.

"Mám obavu, že mi poškodili některé nervy, protože nemůžu pořádně zvednou hlavu. Nemůžu dělat nic."

Milewski se narodil v Polsku a s rodiči a se svou sestrou se přestěhovali do Británie r. 2009. Než začal studovat na Portsmouth University, chodil na střední školu ve Shropshiru.

"Když jsme odcestovali z Polska, bylo mi 14, teď je mi 21. Anglie je pro mě domov. Nebyl jsem tu, když se konalo referendum o brexitu. Nevím, co se změnilo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6939

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016