Skotská vláda žádá ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude moci zůstat součástí evropského trhu

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Vysocí činitelé Skotské nacionální strany plánují nové referendum o nezávislosti Skotska do podzimu 2018, než Británie odejde z EU

Vládnoucí Skotská nacionální strana usiluje o to získat ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude po brexitu mít právo zůstat součástí jednotného evropského trhu. Vysocí činitelé Skotské nacionální strany jsou nyní přesvědčeni, že druhé referendum o nezávislosti Skotska by se mohlo konat před odchodem Británie z EU, na podzim 2018.

Skotská vláda usuzuje, že pokud by Evropská unie garantovala, že Skotsko bude moci zůstat součástí jednotného trhu, posílilo by to podporu Skotů pro nezávislost země. Skotská vláda zahájila kampaň ve snaze přesvědčit členské země EU, aby bylo Skotsko považováno za pokračujícího člena Evropské unie.

Vysocí činitelé skotské vlády jsou přesvědčeni, že anglický ministr pro brexit David Davis bude usilovat o "tvrdý brexit", v jehož důsledku Británie ztratí své členství v jednotném evropském trhu. Hrozba ztráty členství v evropském trhu je tak zásadní "hmotnou změnou", že to umožňuje skotským nacionalistům uspořádat nové referendum o skotské nezávislosti. Pokud bude Londýn usilovat o "tvrdý brexit", nebude složité přesvědčit podnikatele ve Skotsku, aby Skotsko zůstalo v jednotném evropském trhu.

Guy Verhofstad, hlavní vyjednavač Evropského parlamentu pro brexit, uvedl v létě, že by neměly existovat žádné překážky tomu, aby nezávislé Skotsko zůstalo součástí Evropské unie. Dodal, že by bylo "sebevraždou" pro EU, odmítat vstup zemím, které sympatizují s cíli Evropské unie.

V analytickém dokumentárním filmu televize BBC rozebral současné postavení Skotska vůči EU a vůči Londýnu známý britský komentátor Andrew Marr. Zaznamenal, že vyhlášení nezávislosti Skotska může být z mnoha důvodů problematické, zejména v důsledku propadu ropného průmyslu, na němž Skotsko ekonomicky záviselo, avšak uzavřel, že skotská politická kultura se nyní odlišuje od anglické tak radikálně, že odchod Skotska ze Spojeného království je zjevně nevyhnutelný a dojde k němu spíše než náhle, referendem, v důsledku postupného, pomalého politického procesu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5548

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016