Používání supersilných bomb proti podzemním bunkrům signalizuje nový přístup Ruska a Asada proti Aleppu

27. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Nové používání munice určené k ničení podzemních struktur zřejmě naznačuje, že Rusko chce Aleppa rychle dobýt

Používání supersilných bomb určených k ničení podzemních bunkrů zřejmě potvrzuje novou, ničivou fází v ruském útoku na vzbouřenecké jednotky v Aleppu a dokazuje, že možnost jakéhokoliv diplomatického vyjednávání skončila.

Tyto bomby, které jsou schopny zničit podzemní kryty a velíny, zřejmě naznačují, že se Rusko rozhodlo ukončit dlouhé obléhání Aleppa a že Rusko má přesné výzvědné informace o tom, kde se nacházejí opoziční velitelská centra.

Justin Bronk, výzkumník z britského vojenského institutu RUSI, vysvětlil, že protibunkrové bomby jsou velmi specifickými precizními zbraněmi. "Vytvářejí krátery jiných tvarů. Zasahují velmi hluboko a vybuchují hluboko v podzemí, takže za sebou zanechávají hlubší, ale méně široké krátery než jiné bomby."

Dodal, že je velmi nepravděpodobné, že by Rusko těchto bomb používalo necíleně jen tak proti městu, protože tyto bomby jsou velmi drahé a vyžadují specifické, přesné výzvědné informace, mají-li být efektivní. Je podle něho možné, že Rusko získalo přesné informace o umístění opozičních velitelských center. Používané protibunkrové bomby jsou zřejmě laserem naváděné zbraně KAB-500L, analogické americké sérii Paveway.

Užívání takových silně ničivých bomb vyvolává paniku ve městě, protože jsou nyní zranitelné civilní kryty, nemocnice a zdravotní střediska, mnohá z nichž jsou umístěna v podzemí, aby se vyhnula bombardování.

Fotograf tiskové kanceláře AFP Karam al-Masri, který posílá zpravodajství z Aleppa už pět let, uvedl, že ničení za posledních několik dní je zcela bezprecedentní. "To, co se teď děje, je ničení jako bombardování za celé poslední tři roky."

Organizace Syria Solidarity UK také svědčí o tom, že letecké údery se změnily. "Protibunkrové bomby vyvolávají obrovské šokové vlny. Některé budovy proto padají, aniž by je bomba zasáhla, jen v důsledku těch šokových vln. Tyto bomby jsou zaměřeny proti podzemním krytům, takže se lidé už nemají kam skrýt. Včera spadla budova čistě v důsledku šokových vln. Zahynulo čtyřicet lidí."

Západ proti tomuto novému vývoji nemá strategii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7004

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2016