Konflikt v Jemenu ve stínu války v Sýrii

10. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Invaze koalice vedené Saúdskou Arábií do zchudlého Jemenu byla provedena na žádost jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího loni na jaře s cílem zastavit postup vzbouřených Húsijů, kteří se těší spíše symbolické podpoře íránské vlády. Ačkoliv počet obětí v tomto konfliktu nedosahuje závratných výšek jako v Sýrii, destrukce a obrovské utrpení v této arabské zemi postihly milióny obyčejných Jemenců. Západní sdělovací prostředky se však s větší intenzitou věnují válce v Sýrii, přestože se na decimaci Jemenu přímo podílejí Spojené státy a Velká Británie.  

Na syrském bojišti je situace velice komplikovaná, neboť syrská vláda Bašára Asada za pomoci svých spojenců v Moskvě, Teheránu a Libanonu čelí do značné míry roztříštěné a ze zahraničí podporované ozbrojené opozici. Podle většiny dostupných údajů (byť pocházejí hlavně od ozbrojené opozici nakloněných aktivistických skupin) za většinou usmrcených civilistů v Sýrii stojí tamní vláda a její spojenci. Damašek sice válčí na vlastním území a nenapadl jinou zemi, ale tato okolnost nemůže umenšit válečné zločiny páchané syrskou vládou na vlastním obyvatelstvu.    

Obhájci režimu Bašára Asada argumentují, že Rusové v Sýrii bojují legálně, neboť jejich pomoc si oficiálně vyžádala syrská vláda, která má diplomatické zastoupení v OSN, zatímco Spojenými státy vedená koalice v Sýrii žádný takový mandát nemá.

Mezinárodní právo v tomto ohledu hovoří jasnou řečí. Žádost o vojenskou pomoc musí být opodstatněná a musí jej provést legitimní vláda. Legitimita ruského vojenského angažmá v Sýrii je ovšem značně otřesena Asadovými zvěrstvy, ale na druhou stranu Asadův režim je uznán OSN. Druhá věc se týká povahy ruských vojenských operací v Sýrii: Moskva se zde dopouští očividných válečných zločinů.

Co se týče vojenské kampaně vedené v Sýrii Spojenými státy, existují podle právních expertů vážné pochybnosti o její legitimitě navzdory námitkám Obamovy administrativy, že jejím cílem je kolektivní obrana Iráku, potažmo eliminace Daeše, v čemž Asadova vláda selhává. 

Západní politický a mediální establishment nemá velké problémy s realizací vojenské kampaně Spojených států v Sýrii a Iráku proti Daeši, i když podle nezávislé organizace Airwars mohla připravit o život 3646 až 4999 civilistů. Tato organizace monitoruje také katastrofální dopady ruských náletů, při nichž mohlo zemřít 6400 až 8164 civilistů. Západní mediální mainstream ovšem informuje zejména o děsivých okolnostech ruských a syrských náletů, zatímco nevinné Syřany a Iráčany zabíjeji i americké bomby.      

Vojenskému konfliktu v Jemenu není věnována tak zevrubná pozornost západních médií jako válce v Sýrii, pravděpodobně i kvůli tomu, že počet obětí je v Jemenu mnohem nižší než v Sýrii. Avšak situaci v jedné z nejchudších arabských zemí lze přirovnat k humanitární tragédii obrovských rozměrů: Více než 14 miliónů Jemenců zápasí s nedostatkem potravin (1,5 milionu dětí hladoví a 370 tisíc z nich trpí vážnou podvýživou) a přes tři milióny obyvatel byly kvůli konfliktu nuceny opustit své domovy. Jinými slovy, země je na pokraji hladomoru.   

OSN konstatuje, že saúdskoarabská námořní blokáda namířená proti Húsijům zhoršila životní podmínky Jemenců, neboť do přístavů se nemohou dostat lodě s humanitární pomocí. Krize v zemi se může zhoršit i poté, co svržený jemenský prezident Hádí provedl změny v centrální bance, aby mohl zmrazit finanční prostředky Húsijů. Toto opatření se velice negativním způsobem může podepsat i na finanční situaci obyčejných lidí. Přestože se Húsijové, jimž Írán poskytuje jen omezenou pomoc, aniž by mohl zvrátit situaci na bojišti, dopouštějí zločinů, více než 60 procent civilních obětí má na svědomí Saúdskou Arábií vedená koalice. Navíc Rijád je při svém „válečném úsilí“ v Jemenu naprosto transparentně zásobován zbraněmi, především municí, ze Spojených států a Velké Británie. Bílý dům měsíc po zahájení invaze saúdskoarabské koalice do Jemenu zintenzivnil prodej zbraní do těchto zemí.  Obamova administrativa navzdory ničivé vojenské ofenzivě saúdskoarabské koalice před dvěma měsíci přislíbila Saúdské Arábii nové zásilky zbraní (bitevní tanky a obrněná vyprošťovací vozidla a další vojenský materiál) za 1,15 miliardy dolarů.

Ačkoliv poslední incident, při němž bylo při leteckém útoku Saúdů a spol. v jemenské metropoli Saná usmrceno více než 140 osob, způsobil vrásky ve Washingtonu, pravděpodobnost, že by USA přestaly podporovat destruktivní vojenskou mašinérii svého klienta v Jemenu, není příliš vysoká.

Saúdy vedená intervence do Jemenu není podle názoru řady analytiků legitimní, neboť mandát prezidenta Hádího byl v předvečer invaze příliš slabý na to, aby letecké útoky mohly být prováděny v souladu s mezinárodním právem.  

Suma sumárum: Je třeba věnovat stejnou mediální pozornost válečnému dění jak v Sýrii, tak v Jemenu, jelikož obě země v důsledku vojenských operací všech zúčastněných aktérů čelí enormní destrukci. Západní sdělovací prostředky by měly akcentovat neblahou roli Spojených států a Velké Británie v Jemenu se stejnou intenzitou, s jakou akcentují úlohu Ruska v syrském konfliktu.             

0
Vytisknout
9182

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2016