Bazének nevyšel

15. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Když jsem poprvé viděl projev Zdeňka Škromacha z bazénku, měl jsem nepřekonatelný pocit trapnosti, pocit, že taková hraná lidovost mu musí ublížit i tam u nich, nikoli jen u nějaké „pražské kavárny“.

Se stejnou hrůzou jsem sledoval video, na němž si Škromach hrál na lid spolu s Haškem, a to už vůbec nemluvím o křupanské tuposti vystoupení hejtmana Nováka se socialistickým kandidátem do Senátu za Novojičínsko.

Nechci hodnotit druhé kolo senátních voleb nějak obecně. Velmi nízká volební účast, často volba menšího zla a podle osobností, kandidáti často nestraníci a za různé ad hoc koalice, to není nic nového a nic z toho nelze vyčíst o směřování politiky na celostátní úrovni. A jestli je pravda, že „vyhráli lidovci“, tak je to znovu vítězství vládní strany.

Podstatné se mi zdá to, že taková ta rádoby lidovost a bodrost zmíněných „levicových“ kandidátů na jejich elektorát nefunguje. Všichni zmínění prohráli. Bazének nezabral (podle mne dokonce velmi uškodil). Tzv. „levicové křídlo“ ČSSD je v troskách, komunisté ostatně také moc neuspěli – neměla by nakonec být levice něco jiného než tohle?

Nevím. Definovat levici jako něco životného v postkomunistickém prostoru je stále větší problém. V každém případě se zdá, že voliči chtějí aspoň minimální důvěryhodnost a serióznost a že „levicové křídlo“ ČSSD ztroskotalo tím, že vsadilo na pohrdání „venkovskými voliči“, které chtělo opít rohlíkem.

Pád Haška a Škromacha a neúspěch hradních kandidátů za SPO ve Zlínském kraji naznačují, že sebejistota Miloše Zemana – stejně jako sebejistota Haška a Škromacha, kteří jsou přece lidoví a domácí, a proto nemůžou prohrát – se může nakonec ukázat také iluzorní a že v příští prezidentské volbě se svou lidovostí neuspěje.

Nakonec v tom roce 2013 mu to velmi zjednodušila tehdy naprosto nepopulární Nečasova vláda a jeho údajná „levicovost“. Dnes už je všechno jinak. Dokonce i jeho voliči z roku 2013 mohou dát, unaveni tím obrovským přívalem prezidentovy „lidovosti“, v příští prezidentské volbě přednost nějakému středovému kandidátovi, který prostě bude „jen“ slušný a řádný občan.

0
Vytisknout
11395

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016