Osud tolerantní, demokratické Evropy leží v Trumpových rukou

12. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Volbami z tohoto týdne byla pověsti Spojených států v očích mnoha Evropanů uštědřena tvrdá rána. Přitažlivostí Ameriky pro Evropu byly vždycky její hodnoty - snášenlivost, práva jednotlivce, demokracie. Se zvolením Donalda Trumpa, muže, který vyhlásil, že podporuje mučení a zabíjení rodinných příslušníků osob podezřelých z terorismu a který obdivuje autokraty, se mnoho Evropanů 9. listopadu probudilo s pocitem, že Amerika, kterou obdivují, jim byla odebrána.

Amerika nebyla nikdy samozřejmě dokonalá. To není žádná demokracie. Avšak ochromení pověsti Ameriky jako demokracie schopné hájit sdílený liberální světový pořádek, spolu s nejhoršími tendencemi, které toto ochromení americké pověsti hrozí ve vlastním politickém diskursu Evropy zintenzivnit, představuje největší hrozbu Západu, jak jsme ho znali, za posledních sedm desetiletí, píše Natalie Nougayrède.

Angela Merkelová, původem z východního Německa a dnes nejvýznamnější a nejmocnější politik Evropy, právem ve své první reakci na Trumpovo zvolení důrazně poukázala na "společné hodnoty", které váží Německo a USA: "Demokracii, svobodu, respekt před zákony a před důstojností každého člověka, bez ohledu na jejich původ, barvu kůže, víru, pohlaví, sexuální orientaci či politické názory." Dodala: "Na základě těchto hodnot chci nabídnout těsnou spolupráci."

Merkelová si je dobře vědoma, že pokud nyní Spojené státy vstoupí do temné a neměřitelné éry neliberalismu, dopad na Evropu bude obrovský a základy evropského projektu, už tak silně otřesené, budou ještě ve větším nebezpečí. Loni Merkelová zasáhla jako obránce mezinárodního práva na politický azyl. Nyní je vážně znepokojena rizikem, že by ve Francii mohl převládnout fenomén Marine Le Penové. Apeluje na mocného spojence Evropy, aby dodržoval podstatu transatlatických hodnot.

Pokud Amerika nebude ochotna tyto hodnoty hájit a pokud už nebude projevovat zájem o hodnoty, které mají být vtěleny do projektu Evropské unie, pak bude schopnost Evropy ubránít se silám, které ji chtějí rozložit, vážně oslabena. Stačí jen pohlédnout na to, jak se evropští demagogové a extremisté radují z Trumpova zvolení a jak bylo jeho zvolení přivítáno v Moskvě, abychom si uvědomili, že otázka americké pověsti a její vazby na Evropu je životně důležitá.

Trumpův volební úspěch zlikvidoval představu, že americký národ plně podporuje hodnoty liberální demokracie. A to se děje v době, kdy jsou tyto hodnoty stále častěji zpochybňovány i v Evropě.

Právě proto je strach, který nyní pociťuje tolik Evropanů, tak zdrcující. Bez amerického zájmu a podpory by nikdy nebyl vznikl evropský demokratický projekt.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2016