Bůh pomoz demagogům, až se ukáže že populistické řešení nefunguje

14. 11. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Brexit v Británii a vítězství omezence, demagoga a šílence Donalda Trumpa v USA, silně povzbudil patologické jedince po celém světě, aby začali útočit na základní principy slušnosti, demokracie, tolerance a etiky. Škodolibě se radují nad tím - a to kupodivu i mnozí v České republice - jak se Západ rozkládá. Čímpak to asi je, poznamenává Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch v Bruselu, že většina těchto útoků je anonymní?

Hlupáci, kteří se v ČR  škodolibě radují nad tím, jak na Západě sílí populismus, si zřejmě neuvědomují, že pokud by skutečně ve Francii zvítězila v prezidentských volbách příští rok Marine Le Penová, způsobí odchod Francie z Evropské unie, a tím konečný rozpad EU. Znamenalo by to stoprocentní ukončení víceméně pohodlného a fešáckého pětadvacetiletí, jakému se těšili Češi a Slováci od pádu komunismu v roce 1989. Zvláštní, že krátká období demokracie ve střední Evropě málokdy trvají déle než dvacet let... Tito idioti si neuvědomují, že se radují nad blížícím se propadem do propasti...

Je však možné, dokonce velmi pravděpodobné, že k vítězství Marine Le Penové nedojde. Bůh pomoz Farageovi a Trumpovi, až se ukáže, že jejich jednoduchá populistická řešení nefungují, napsal během víkendu nad fotografií smějícího se Farageho a Trumpa v pozlaceném výtahu (jací to zastánci obyčejných lidí").

A toto nebezpečí hrozí skutečně velmi brzo. Idiotská "řešení", která navrhuje Trump, nemohou vést k znovuvytvoření pracovních příležitostí v "rezavém pásmu" (rust belt) Spojených států, stejně tak jako brexit povede v Británii k vážnému hospodářskému propadu. Lidi si to zřejmě uvědomí dříve, než může dojí ve Francii k prezidentským volbám.

Jaká bude pak jejich reakce? Možná, že se demagogům typu Farage, Trumpa a Le Penové, stejně tak jako Zemanovi, Orbánovi a Kaczynskému ve východní Evropě, podaří odvést pozornost od krachu jejich projektu vyvoláváním válek či další demagogií.

Možná ale, že taky ne. V takové situaci - Bůh jim pomoz - a pomoz Evropě i světu.

0
Vytisknout
6285

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016