Pro ČSSD není záchrany

14. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Překvapuje mne, že někdo může být překvapen tím, že Bohuslav Sobotka včera v Otázkách V. Moravce de facto podpořil Miloše Zemana jako kandidáta pro příští prezidentské volby. Časy, kdy ČSSD mohla nominovat Jiřího Dienstbiera (který mimochodem dostal v prvním kole prezidentské volby v roce 2013 téměř 830 tisíc hlasů… Zeman měl cca 1 246 tisíc, Schwarzenberg 1 204 tisíc, Fischer 841 tisíc, Franz 352 tisíc, Roithová 255 tisíc, Fischerová 166 tisíc), jsou dávno pryč.

Vnitrostranické referendum, které Sobotka oznámil, těžko může dopadnout jinak, než ve prospěch Miloše Zemana. Ta strana je uvnitř v zásadě stále stejná od dob opoziční smlouvy. Zeman vyhrál vnitrostranické referendum navzdory přání vedení strany už před prezidentskou volbou v roce 2003. Předseda ČSSD by byl šílenec, kdyby chtěl jít dnes, kdy je Miloš Zeman prezident a kdy se pád v preferencích jeho strany mezi spolustraníky přičítá odklonu od zemanismu, proti Zemanovi. Koho by ostatně měl podpořit místo Zemana? Michala Horáčka? Pro takovou alternativu není v ČSSD asi naprosto žádný prostor. Horáček není Dienstbier nebo Švejnar.

Zcela jinou otázkou jsou voliči ČSSD. Straníci si myslím, že jim voliči utíkají proto, že ČSSD není dost zemanistická. Neroste ovšem SPO, která má preference mikroskopické, ale roste ANO. Z čísel, která jsem uvedl výše, je patrné, že kandidáti jako Dienstbier, Franz, Fischer, Roithová a Fischerová získali dohromady v prvním kole minulé prezidentské volby výrazně větší množství hlasů (téměř 2,5 milionu) než Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg. Tito voliči nemusí vidět realitu stejně jako sociálnědemokratičtí straníci. V roce 2013 mohli mnozí z nich volit Zemana jako autenticky levicového politika, kontrastujícího se všeobecně nenáviděnou Nečasovou vládou. Koho budou volit v roce 2018?

Pro ČSSD není podle mne záchrany. Narativ nedostatku zemanismu, návratu k levicovým kořenům, ztělesněných trumpismem, je příliš snadný a sebeuspokojivý, aby mu většina sociálních demokratů, kteří to tak prostě cítí, nepodlehla. Pokud ovšem někdo chce střízlivě uvažovat o výsledku příštích prezidentských, ale i sněmovních, voleb, měl by přemýšlet nad voliči sociální demokracie, kteří – zdá se – houfně utíkají k podpoře Babišova ANO, které má na své straně i spoustu bývalých voličů ODS (a vlastně i voličů KSČM), která také nic nepochopila.

Výsledky prezidentské volby 2013: ZDE

0
Vytisknout
9618

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016