Arabské režimy se lísají k Trumpovi

14. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Oficiální reakce arabského světa na vítězství Donalda Trumpa jsou znepokojující, napsal Naser Schruf. Nedávné události v USA mohou povzbudit arabské autokraty.


Mnozí evropští politici zpracovali svou hlubokou skepsi vůči volebnímu vítězství Donalda Trumpa do podoby gratulací. Egyptský prezident Abdal Fatáh as_Sisí zvolil jiný přístup. Se zjevnou radostí spěchal telefonovat zvolenému prezidentovi, aby umožnil egyptským médiím říci, že byl prvním světovým lídrem, který to udělal.

Proč by arabský vládce jako Sisí chválil politika jako Trump známého protimuslimskými prohlášeními? Bašír Abdalfatáh z Centra Al-Ahrám pro politická a strategická studia v Káhiře poukázal na několik důvodů. Prnvím je zhoršení vztahů mezi USA a Egyptem od svržení prezidenta Muhammada Mursího a krveprolití, které následovalo, na něž Barack Obama nahlížel kriticky, ale Trumpa zdá se nezajímá. Za druhé, Trump a Sisí spolu během kampaně politicky flirtovali, když Trump neskrýval názor, že Sisí je zdrojem stability v regionu, bez toho, aby kritizoval jeho lidskoprávní rejstřík. Trumpův příkrý postoj vůči Sisího arcinepříteli Muslimskému bratrstvu je dalším rozhodujícím faktorem. Pro Trumpa to není problémový partner v nezbytném dialogu, ale teroristická organizace.

Syrský diktátor Bašár al-Asad, Saúdská Arábie a Irák mohou také doufat v rozumnou spolupráci s novým americkým prezidentem. Saúdové jsou rádi, že Trump zpochybňuje jadernou dohodu s Íránem. Irácký premiér Hajdar Abádí doufá, že Trump poskytne větší podporu boji s IS.

Prohlášení arabských vůdců nebyla ničím víc než pokusem zavděčit se budoucímu prezidentovi, který se netají averzí k muslimům. Naneštěstí Trumpovo vítězství také podporuje arabské autokraty. To je nebezpečný vývoj a další depresívní zkušenost pro všechny ty, kdo bojují za reformy v arabských zemích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8015

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016