Tak, jak Zeman používá fašizující Parlamentní listy, Donald Trump používá Breitbart

15. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Breitbart News, jehož obdobou jsou v ČR fašizující Parlamentní listy, je pro ohniskem podporu pro nacionalistické, rasistické a rozzuřené ultrapravicové stoupence Donalda Trumpa. Využívá tohoto serveru stejně jako Zeman využívá Parlamentních listů

Domovskou publikací Donalda Trumpa v Bílém domě nebude ctihodný, 165 let starý deník New York Times, na nějž Trump v neděli znovu na Twitteru zaútočil. Jeho domovskou publikací je ultrapravicový server Breitbart News, založený v roce 2007, který jeden bývalý editor charakterizoval jako "Trumpovu Pravdu".

V ČR z tohoto serveru opisují jemu velmi příbuzné, fašizující Parlamentní listy.

Nově zvolený americký prezident jmenoval výkonného ředitele serveru Breitbart News Stephena Bannona, původního bankéře z firmy Goldman Sachs, proslulého tím, jak řval na své podřízené, šéfem strategie Bílého domu.

Rychle popularitu získávající server Breitbart news se stal ohniskem pro Trumpovay nacionalistické, často rasistické a rozhněvané ultrapravicové stoupence. Server během primárek usilovně bojoval za Trumpa, vedl válku proti kandidatuře floridského senátora Marca Rubia a v předvolební kampani se stal Trumpovými hlasivkami.

Breitbart má už redakce v Jeruzalémě, v Londýně, v Los Angeles a v Texasu a plánuje rozšíření do Německa a do Francie. Ve Francii bude podporovat Marine Le Penovou a její Nacionální Frontu.

"Tolik médií se nám vysmívalo, nadávalo nám," říká šéfredaktor Alexaner Marlow. "A když jsme se teď stali integrální součástí zvolení nového prezidenta, navzdory vší té nenávist, je to něco, co si opravdu prožíváme."

Během volební kampaně varovala Hillary Clintonová své stoupence před vznikající ultrapravicovou ideologií a "sloučením serveru Breitbart a Trumpovy kampaně. Je to obrovský úspěch marginální skupiny lidí, která v podstatě převzala Republikánskou stranu".

Bílí supremacisté byli v USA v pondělí nadšeni, že byl šéf Breitbartu jmenován do Bílého domu. Server se nyní zřejmě stane oficiálním médiem Bílého domu. Jeho čtenářská obec se zvýšila ze 7,4 milionu uživatelů v září 2014 na 15,8 milionů letos v září. Je to stále méně než Washington Post a New York Times, které zaznamenaly v září 83 milionů a 88 milionů uživatelů.

Stephen Bannon byl v soudních dokumentech r. 2007 obviněn, že je otevřený antisemita. Jeho bývaláý manželka řekla, že nechtěl, aby jejich dcery chodily do jedné soukromé školy v Los Angeles, protože by se tam stýkaly s židy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6968

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016