Mezitím v Absurdistánu 9:

Potraty, korupce a protihomosexuální ministr pro rovnost příležitostí

15. 11. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Posledně, když vláda veřejně neztrapňovala Polsko, jsem měl dojem, že jde jen o ticho před bouří. Potřebovali trochu času, než znovu zaútočí, potřebovali se přeskupit, vymyslet nějakou novou strategii, poté, co byli poraženi v bitvě o protipotratové zákony. A už zase jedou.

Nikdo nemůže říct, že polská vláda národ neposlouchá. Strana Právo a spravedlnost si povšimla, že účastníci a stoupenci Černého protestu (proti zákonu zpřísňujícímu potraty) poukázali na to, že vláda nutí ženy rodit dsěti, ale jakmile se děti narodí, ženy nechá zcela na pospas. Aby tyto kritiky umlčela, vláda Beaty Szydłové rychle navrhla nový zákon, který se jmenuje "pro život", který pak spěšně schválil parlament. Podle tohoto zákona žena, která porodí nemocné dítě, anebo žena, která se rozhodne proti potratu dítěte, které se narodilo v důsledku znásilnění, dostane jednorázový příspěvek 4000 zlotých. Tak vidíte, problém je vyřešen, vláda se stará o ženy, můžeme prosím se navrátit k procesu zakazování potratů?

Avšak ti odporní kritikové se začali ptát a rozbírat podrobnosti. A okamžitě vyšlo najevo, že spěšná příprava tohoto zákona se projevila v každé jeho větě. Například, platbu žena od státu dostane pouze tehdy, pokud bude nemoc dítěte úřadům oznámena do 12 měsíců od jeho narození. Zjevně se nikdo neptal žádných odborníků, protože některé nemoci lze potvrdit teprve až po několika letech. A také, platbu žena dostane pouze pod podmínkou, že se dítě narodí živé. Pokud dítě zemře před porodem nebo po porodu, rodička nedostane nic. A dále také není jasné, zda tyto platby mohou být zkombinovány - například, dostane rodičkě 8000 zlotý, pokud bylo dítě počato v důsledku znásilnění a zároveň se narodilo s genetickou chybou?

Je nutno také podotknout, že jednorázová platba 4000 zlotých (asi 24 000 Kč) pro rodiče, donucené starat se o vážně nemocné dítě, které může vyžadovat odbornou péči po celý život, je prostě ponižující. Naštěstí vláda se o tento aspekt také postarala. Oznámila, že takové rodiny dostanou specializovanou péči, až do doby, než dosáhne jejich dítě 18 let. A pak vláda zřejmě očekává, že ten jedinec se rázem uzdraví a stane se zdravým dospělým, který žádnou podporu už potřebovat nebude. Anebo, pokud bude těžce mentálně postiženy, bude hlasovat pro stranu Právo a spravedlnost a pak stráví zbytek svého života v nějakém pohodlném zaměstnání jako Misiewicz.

Když už hovoříme o Misiewiczovi, ten člověk se vrací jako bumerang. Byl obviněn, že se pokusil zkorumpovat místní opoziční politiky - nabízel jim dobře placená zaměstnání ve státní firmě, pokud přejdou v místní komunální radě na opačnou politickou stranu. Ale to mu nijak nevadí, protože ministr spravedlnosti Ziobro, který si přisvojil výsadu osobně kontrolovat všechna vyšetřování všech prokurátorů, ustanovil pro tento případ jako vyšetřující prokurátorku Magdalenu Witko. To je manželka Marcina Witka, bývalého poslance strany Právo a spravedlnost a nyní primátora města Tomaszów Mazowiecki, který těsně spolupracuje přímo s Misiewiczovým šéfem - ministrem Antonim Macierewiczem. Nedávno dokonce společně uspořádali tiskovou konferenci a hádejte, kdo na ní vystupoval jako mluvčí za oba z nich? Ano, uhodli jste: Bývalý mluvčí ministerstva obrany, Bartłomiej Misiewicz.

Toto není jediné místo v soudnictví, kde si strana Právo a spravedlnost dělá, co chce. Od Ústavního soudu odešli tři legálně zvolení soudci ze strany Právo a spravedlnost a řekli, že se nebudou účastnit na práci Ústavního soudu, dokud nebude dovoleno, aby se na rozhodování směli podílet i tři ilegálně zvolení soudci ze strany Právo a spravedlnost. To je velká rána pro Andrzeja Rzeplińského, předsedu Ústavního soudu, protože vzhledem k tomu, že zákon neposkytuje řešení pro takové nezvyklé situace, musel učinit rozhodnutí, a aby se vyhnul naprostému ochromení soudu, pokračoval v jednání pouze s pěti soudci. Strana Právo a spravedlnost na něho nyní zaútočí, co si to dovolil...

Mezitím nacionalisté stále ještě zuří, že Facebook zrušil jejich stránky s nacionalistickým a rasistickým obsahem. Vzhledem k tomu, že nedávná akce, jejímž cílem bylo bojkotovat oficiální twitterový účet neměla žádný dopad, nacionalisté uspořádali protest před kancelářemi Facebooku ve Varšavě. Protest se vysílal na Facebooku a sledovalo ho několik tisíc uživatelů Facebooku, tak si nejsem jist, jak úspěšný je jejich bojkot Facebooku.

Mezitím se režimní média, tedy TVP pod vedením Jacka Kurského, učí jen od toho nejlepšího. Nyní útočí na nevládní organizace za jejich údajnou protipolskou činnost a odhalují velmi podezřelé vazby. Kdykoliv naleznou sebemenší vazbu na nepřátele strany Právo a spravedlnost, televize TVP to neuvěřitelně přežene. Například: Někdo pracoval kdysi pro jednu nevládní organizaci. Ta později dostala peníze z "podezřelých" zdrojů (tedy od Sorose) a pak někdo jiný měl na nějaké konferenci projev. Pro TVP to znamená nejen, že ty osoby jsou propojeny, ale že je obě financuje Soros.

Vzhledem k tomu, že členové strany Právo a spravedlnost jsou dobře seznámeni s biblí, vzali si Ježíšova slova k srdci a proto vidí břevna v oku svých bratří, ovšem jaksi si nepovšimli jedné z oněch podezřelých nevládních organizací, která má ve správní radě manželku náměstka premiérky. Ale koho by zajímala manželka ministra Glińského, když nám po Polsku volně pobíhají opravdoví nepřátelé. V nedávném večerním televizním zpravodajství zkoumali vazby Adama Bodnara, ombudsmana za lidská práva, který údajně poskytl OSN zaujaté či falešné informace, takže OSN kritizovala nedávný vývoj v Polsku. TVP neustále odhaluje podezřelé vazby: Bodnar kdysi vydal článek v témže časopise jako náměstek předsedy zmíněné komise OSN. Poštvali na něho Kaczyńského bulteriéra, protože vzhledem k tomu, že je obtížné ochromit úřad obmudsmana tak, jak vláda ochromila Ústavní soud a další instituce, pravděpodobně ho asi prostě jen vyhodí a nahradí ho někým jiným. Nejsem si jist, kdo to bude. Ten bojovník proti homosexuálům, který se postavil proti evropské konvenci kriminalizující domácí násilí, zákonům zakazujícím hate speech a zákonu ochraňujícímu náboženské menšiny, už důležité místo má - je to ministr pro rovnost příležitostí...

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6763

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016