Děsí vás Donald Trump? Situace je ještě daleko horší, než jak to na první pohled vypadá

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Ano, politická strategie Donalda Trumpa je zmatená. Avšak ti, kdo ho obklopují, vědí přesně, co chtějí, a jeho zmatenost jen posiluje jejich moc, píše George Monbiot.

Patnáct let už sleduji, jak tabákové, uhelné, ropné, chemické a biotechnologické firmy investují miliardy dolarů do mezinárodní dezinformační mašinérie, která se skládá z "analytických institutů", blogerů a falešných občanských organizací. Cílem je zobrazovat zájmyh miliardářů jako zájmy obyčejných lidí, vést válku proti odborům a zlikvidovat úsilí regulovat podnikání a zdaňovat nejbohatší. Nyní se stalo, že lidé, kteří provozují tuto mašinérii, utvářejí americkou vládu.

Čelným aktivistou je Myron Ebell z organizace jménem Competitive Enterprise Institute. Je to korporátní lobistická organizace. Neuvádí, kdo ji financuje, ale zjistili jsme, že dostala 2 miliony dolarů od ropné společnosti Exxon Mobil, více než 4 miliony od skupiny Donors Trust (zastupující růpzné korporace a miliardáře), 800 000 od organizací vytvořených miliardáři Charlesem a Davidem Kochem a velké částky od uhelných, tabákových a farmaceutických společností.

Ebell a ECI léta útočí na pokusy omezit globální oteplování. Vydali reklamu se heslem: "Kysličník uhličitý: říkají mu znečištění. My mu říkáme život."

Ebell byl nyní jmenován šéfem přechodového týmu vlády Donalda Trumpa pro Úřad na ochranu životního prostředí.

Vliv na Trumpovu kampaň měli i miliardáři Charles a David Koch. Podporovali své komerční zájmy v oblasti těžby ropy, plynu, minerálních látek, dřeva a chemikálií. Financují miliony dolarů snahy odvolat politiky, kteří neplní jejich požadavky.

Nejdůležitější nejsou rasisté a bělošští supremacisté, kteří byli Trumpovým vítězstvím posíleni. Daleko nebezpečnější je vysoce efektivní korporátní mašinérie, šíříci lži.

Světová levice a centristé uvažují nad tím, co udělali špatně, že prohráli. Hlavním důvodem je to, že nemohli vyhrát proti vlně peněz. Autentičtí aktivisté, pracující ve svém volném čase, nemohou zvítězit nad profesionální sítí, v níž pracují tisíce dobře placených neskrupulózních lidí.

Proti moci nelze bojovat, pokud neporozumíme, co se děje a jak jedná. Prvním naším úkolem je pochopit, čemu čelíme. Teprve pak je možno uvažovat o tom, co dělat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8188

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016