Američtí republikáni se octli v konfliktu s Trumpem poté, co vyjádřil podporu Assangeovi

4. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Čelní představitelé Republikánské strany se ve středu distancovali od Donalda Trumpa poté, co Trump vyjádřil větší důvěru v zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho než v americké výzvědné služby.

Vzniklý konflikt je známkou rozkolu mezi Trumpem a Republikánskou stranou ohledně výzvědných záležitostí a vztahu vůči Rusku.

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan charakterizoval Assange jako "patolízala Ruska" a republikánský senátor Tom Cotton se vyjádřil, že má "daleko více důvěry v naše pracovníky výzvědných služeb než v lidi, jako je Julian Assange."

Ve středu dopoledne Donald Trump na Twitteru souhlasně opakoval Assangeho tvrzení, že zdrojem hackersky získaných emailů z ústředí Demokratické strany nebylo Rusko. Trump reagoval na rozhovor s Assangem, který vysílala televize Fox News.

Trump napsal:

"Julian Assange řekl, že do Podestových mailů mohl proniknout čtrnáctiletý hacker. Proč byla DNC tak lehkomyslná? Taky řekl, že informace nedostal od Rusů."

Julian Assange o práci amerických médií: "Jsou velmi nepoctivá." Moderátor Hannity: "Nepoctivější, než jak si kdokoliv dovede představit."

V roce 2010 konstatoval Trump v rozhovoru: "WikiLeaks jsou ostudné. Měl by za to existovat trest smrti nebo něco takového."

0
Vytisknout
5606

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017